Václav Klaus bilancoval pět let na Hradě

Václav Klaus bilancoval pět let na Hradě | foto: ČTK

Výtky vůči Schwarzenbergovi jsem si mohl odpustit, bilancoval Klaus

  • 433
Prezident Václav Klaus hodnotil své pětileté působení na Hradě. Jako příklad chyby, která jej mrzí, uvedl výhrady k ministru zahraničních věcí Karlu Schwarzenbergovi. Před jeho jmenováním totiž pochyboval o ministrově loajalitě k zemi. "To jsem si mohl odpustit," přiznal v rozhovoru pro televizi Nova.

"Každý rok jsem napsal jednu knížku," připomněl hned v úvodu pořadu, aby bylo vidět, že nezahálel. Příští týden mu vyjde "Rok pátý", kniha, která dává k bilancování větší prostor než půlhodinový televizní rozhovor.

Od svého zvolení prezidentem se Klaus televizních debat účastní vždy sám, nikdy nemá ideového oponenta. Vyhnul se i televiznímu duelu se svým vyzývatelem Janem Švejnarem. Odůvodnil to tím, že hlavu státu volí 281 zákonodárců. "Chtěl to ten druhý kandidát, aby byl známější, protože pro něj to je výhodné," zopakoval, proč na výzvu soupeře dosud nepřistoupil.

"Příští týden bude beseda s Janem Švejnarem a kamery u toho budou," připomněl nicméně duel v senátním klubu ČSSD, který se uskuteční 29. ledna. - více zde

Pády vlád i prezidentské milosti
Na otázku, co bylo za pět let ve funkci nejtěžší, nemá Klaus jasnou odpověď. Obtížnost prezidentování dokládají prý pády vlád a premiérů. Těch zažil Klaus hned pět a vždy musel řešit složité situace při jmenování jejich kabinetů. Stejně závažné podle něj byly i tisíce žádostí o milost. "Člověku se třese ruka, jestli milost má udělit, nebo ne," popsal své pocity.

Za pět let působení na Hradě ho nejvíce mrzí výtky vůči jmenování Karla Schwarzenberga ministrem zahraničí. "Zpětně bych řekl, že bych udělal rozumněji, kdybych si to odpustil," přiznal. Dodal ale, že je rád, že jsou nyní vztahy obou politiků dobré a férové. - více zde

Václav Klaus hájil i své odmítavé stanovisko ke globálnímu oteplování. "Prezident není kývatelem na všechno, má občas foukat proti větru, má povinnost bojovat za pravdu a to já budu dělat vždy," řekl v rozhovoru. Podle něj se hysterie kolem oteplování promítá i do současného zdražování cen energií.

Zda bude českým prezidentem i dalších pět let, se bude rozhodovat 8. února. Poslanci a senátoři budou v ten den volit mezi dosavadní hlavou státu a ekonomem Janem Švejnarem.

"Přál bych si, aby to byly férové volby. Jako před pěti lety. Aby nikdo nefotil nikomu lístky, aby nikdo nekontroloval, jak kdo volil," poznamenal Klaus, který věří, že zvítězí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video