Některé školy se loučí s dětmi už v pátek. Vysvědčení dostanou v rouškách

  • 44
Mnohé základní a střední školy zakončí školní rok o několik dnů dříve. Ačkoliv školní rok končí až posledního června, tedy v úterý, rozhodli se někteří ředitelé na 29. a 30. června vyhlásit ředitelské volno. Koronavirová opatření budou však platit i při předání vysvědčení – školáci by měli dodržovat rozestupy, mít roušky a při příchodu do školy odevzdají prohlášení o bezinfekčnosti.

Někteří ředitelé se pro dřívější ukončení školního roku rozhodli kvůli letošní neobvyklé situaci, kdy se část pololetí vyučovalo na dálku. Kvůli šíření koronaviru se totiž 11. března zavřely školy a v květnu a červnu se jejich provoz obnovil jen v omezené míře. V běžném režimu by měly školy začít fungovat od září.

Děti si mohou vysvědčení vyzvednout společně s celou svou třídou, i když kvůli opatřením proti koronaviru směly být v uplynulých týdnech ve školách nanejvýš v patnáctičlenných skupinách. Rozvolnění pravidel umožnilo zlepšení epidemiologické situace. 

Žáci druhého stupně i středoškoláci se vracejí do škol. Výuka bude omezená

Stále ale platí, že před příchodem do školy musí žáci odevzdat čestné prohlášení o své bezinfekčnosti a při nedodržení rozestupů alespoň 1,5 metru musí mít ve třídách nasazené roušky. Některé školy proto budou vysvědčení rozdávat raději venku, kde povinnost nošení roušek už neplatí.

Ředitelé škol mají za rok k dispozici celkem pět dní ředitelského volna, které mohou vyhlásit třeba z organizačních či technických důvodů. Rozdáním vysvědčení školy nejen prodlouží dětem prázdniny, ale získají také více času na větší rekonstrukce a stavební úpravy, které se obvykle dělají hlavně o letním volnu.

Od soboty budou moct děti vyrazit na letní tábory. Ministerstvo zdravotnictví pro ně určilo přísná hygienická pravidla k ochraně proti koronaviru, táborů ale zřejmě výrazně neubude. Například skauti počítají se zhruba stejným počtem táborů jako v minulém roce, hasiči s úbytkem přibližně o desetinu. Loni se podle České rady dětí a mládeže konalo v Česku kolem 6 000 táborů, kterých se zúčastnilo zhruba 400 000 dětí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video