Na Tchaj-wan pojedu, řekl Vystrčil. Popsal strach vládních špiček z Číny

  • 1085
Předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS oznámil, že zamíří 30. srpna s podnikatelskou delegací na Tchaj-wan, kam se před smrtí chystal jet jeho předchůdce Jaroslav Kubera, i přes odpor Číny i prezidenta Miloše Zemana. „Buď budeme dodržovat principy, nebo počítat groše,“ řekl Vystrčil s tím, že on se rozhodl dodržovat principy. Hrad se proti Vystrčilově cestě ohradil.

Není zatím jasné, zda dostane na cestu vládní letadlo. „Letadlo přiděluje ministerstvo obrany, já to sice kontrasignuji, ale první volba je na nich,“ řekl premiér Andrej Babiš. „Není důvod, když vládním letadlem létá premiér nebo prezident, aby jím nemohla letět delegace Senátu,“ uvedl Vystrčil.

Na dotaz iDNES.cz, zda počítá s tím, že od členů vlády uslyší, že oficiální zahraniční politika České republiky je, že uznává politiku jedné Číny, odvětil, že počítá se vším. Přesto počítá s tím, že letadlo dostane. Chce do něj vzít i vdovu po bývalém šéfovi Senátu Kuberovi.

Prezident Zeman se proti cestě na Tchaj-wan postavil

Proti cestě se znovu postavil prezident Miloš Zeman. „Prezident republiky Miloš Zeman konstatuje, že cesta předsedy Senátu na Tchaj-wan nebyla doporučena prezidentem republiky, předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, předsedou vlády ani ministrem zahraničních věcí,“ uvedl prezidentův mluvčí.

K vyjádření šéfa Sněmovny Radka Vondráčka, že cesta na Tchaj-wan je jakýsi „trucpodnik“, Vystrčil řekl: „Jestliže to někdo považuje za trucpodnik, tak vůbec nic nepochopil, nebo má krátkou paměť, nebo ji má zatemněnou.“ Vondráček v úterý řekl, že ho rozhodnutí šéfa Senátu na Tchaj-wan jet překvapilo.

Během koronavirové krize podle Vystrčila vládní činitelé ukázali, že není ochota vyvázat se z čínského vlivu. Při březnové schůzce nejvyšších ústavních činitelů cítilobavu premiéra Andreje Babiše a ministra vnitra Jana Hamáčka, že Čína nedodá ČR ochranné pomůcky, pokud Vystrčil nebude potichu. Vystrčil to v duchu slov exprezidenta Václava Havla nazval bezmocí mocných. Navázání na havlovskou zahraniční politiku i podtrhl i citát Havla, že „svoboda má takovou cenu, jakou máme my sami“, kterým byl ozdoben připravený dort ve tvaru tchajwanské vlajky. 

Cesta může být ekonomicky výhodná, řekl šéf Senátu

Vystrčil je přesvědčen, že jeho cesta může být i hospodářsky, ekonomicky výhodná. Tchaj-wan patří mezi významné obchodní partnery České republiky.

O tom, zda má jet, se radil s lidmi, kterým věří a se svými blízkými. „Nezrazoval mě od toho ani premiér, ani ministr zahraničí,“ řekl předseda Senátu.

„My přece chceme být hrdý a samostatný národ. Nechceme žít, jako jsme žili v době ještě před čtyřiceti lety. Tak, že jsme pořád někoho museli poslouchat,“ uvedl Vystrčil v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.  „Moje cesta na Tchaj-wan je stále reálnější,“ prohlásil Vystrčil už v květnu po jednání s prezidentem Milošem Zemanem.

Podporu tomu, aby předseda horní komory parlamentu v doprovodu podnikatelské delegace navštívil Tchaj-wan, vyjádřil Senát a odmítl vyhrožování ze strany Číny do vměšování vnitřních záležitostí České republiky. Čína odmítá jakékoli náznaky uznání Tchaj-wanu, který vnímá jako svou provincii a trvá na politice jedné Číny.

Vystrčil se zajímal o výhrůžný dopis z čínské ambasády jeho předchůdci Kuberovi. „Od té doby minimálně dvakrát Čínská lidová republika prostřednictvím své ambasády v tomto agresivním chování vůči České republice, respektive vůči českému Senátu pokračuje,“ řekl šéf Senátu.

Na Tchaj-wan jako do Doněcka, míní Ovčáček. Po Vystrčilovi letí i Drahoš

Poprvé si stěžovala Čína, když Vystrčil zástupci Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v České republice Liang-Ruey Ke děkoval za to, že Česku darovala jeho země roušky proti šíření koronaviru a vyfotil se s vlajkou Tchaj-wanu. Podruhé rada z čínské ambasády telefonoval vedoucímu Vystrčilovy kanceláře, aby ho dopředu upozornil na to, že kdyby chtěl přát  tchajwanské prezidentce v rámci její inaugurace, nebylo by to dobré a poškodilo by to česko-čínské vztahy.

„Jsem potěšen, že Tchaj-wan má demokraticky zvolenou prezidentku a jsem rád, že Tchaj-wan je demokratickou zemí,“ prohlásil druhý nejvyšší ústavní činitel České republiky. Česko přitom Tchaj-wan jako stát neuznává. 

Podle předsedy Senátu se Česko nesmí nechat zastrašit, nechat si zasahovat do svých suverénních záležitostí a stát se čínským lokajem, i kdyby to mělo mít nějaký dopad na česko-čínské obchodní vztahy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video