Na Sněžce, nejvyšší české hoře, už leží souvislý poprašek sněhu (26. října 2012)

Na Sněžce, nejvyšší české hoře, už leží souvislý poprašek sněhu (26. října 2012) | foto: Humlnet.cz

Česko pokryje ledovka a náledí, na kopcích potrápí řidiče i sníh

  • 324
Předzvěst blížící se zimy potrápí o víkendu chodce i řidiče. Český hydrometeorologický ústav varuje všechny kraje s výjimkou jižní Moravy před náledím a ledovkou. Méně nebezpečné by měly být sněhové jazyky, které se budou tvořit ve výšce od šesti set metrů.

Zimní nástrahy na pěší i motorizované přinese do České republiky studený vzduch od severu. Zpočátku dešťové srážky se v noci z pátku na sobotu budou od severozápadu měnit ve sněžení, nejintenzivnější bude na severu země. Do nedělního rána může podle meteorologů na horách napadnout až 40 cm sněhu.

Místy, na většině území... ale kde?

Příslovečná určení místa, užívaná meteorology, mají následující význam:

  • na celém území: 70 % a více
  • na většině území: 50-69 %
  • místy: 30-49 %
  • ojediněle: 5-29 %
  • bez výskytu: pod 5 %

(více ve článku o slovníku meteorologů)

Čerstvý vítr místy napomůže tvorbě sněhových jazyků, rychlost jeho nárazů na horách dosáhne 90 kilometrů v hodině. Tvorbu náledí lze kvůli ochlazení čekat na většině území.

Výstraze před ledovkou a náledím přiřadil ČHMÚ vysoký stupeň nebezpečí, platí ve všech krajích s výjimkou Jihomoravského od sobotních 18 hodin do nedělní osmé hodiny ranní.

Větší množství nové sněhové pokrývky lze čekat ve výškách nad 800 metrů v Libereckém, Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji od sobotní osmé hodiny ranní do nedělních 10:00.

Sněhové jazyky si vysloužily výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí. V Královéhradeckém, Libereckém, Karlovarském a Ústeckém kraji platí výstraha od sobotní deváté hodiny ranní do nedělního poledne, ve zbytku republiky až od sobotní šestnácté hodiny rovněž do nedělního poledne.

Ušetřeny sněhových jazyků zůstanou Středočeský a Jihomoravský kraj a Praha, která ani žádné místo s výškou nad 600 metrů nemá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video