ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Česko může ze čtvrtka na pátek pokrýt ledovka, na severu se přidá silný vítr

  • 8
Česko může při mrznoucím dešti pokrýt ledovka. Výstraha meteorologů platí pro celé území od čtvrtečního podvečera do pátečního dopoledne. V severních částech země pak může silně foukat.

Ve čtvrtek platí výstraha pro celé Čechy, Vysočinu a Moravskoslezský kraj. Na severovýchodě přejde sněžení v déšť až během noci na pátek, kdy začne platit riziko ledovky pro celé území Česka. 

Více na Počasí iDNES.cz

Ledovka může způsobit komplikace v dopravě i při chůzi na kluzkých chodnících. Řidiči musí počítat se zdržením. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven,“ varují meteorologové.

„Ve čtvrtek ovlivní počasí u nás teplá fronta. Na severu a severovýchodě zesílí vítr. V nárazech jeho rychlost místy přesáhne 65 km/h,“ informoval meteorolog Pavel Borovička.

Silný vítr oblastem na severu země. Tedy Libereckému kraji, konkrétně okresu Frýdlant, Olomouckému kraj v okresech Šumperk a Jeseník a v Moravskoslezském kraji platí výstraha pro celou severní polovinu kraje.

Meteorologové kvůli síle větru varují před padajícími stromy a větvemi, které mohou komplikovat dopravu. Vítr také může způsobit menší škody na domech. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky, vánoční stromy apod,“ stojí ve výstraze ČHMÚ. 

Mezi čtvrtečním ránem a pátečním večerem také nedoporučují chodit na hřebeny hor ve zmíněných oblastech. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video