Pětašedesátiletý Milan Balabán prohrál v senátních volbách na podzim 2006 a neobhájil svůj post.

Pětašedesátiletý Milan Balabán prohrál v senátních volbách na podzim 2006 a neobhájil svůj post. | foto: MF DNES

Vysloužilí politici dostávají lukrativní trafiky ve státních firmách

  • 120
Víte, jaká je ideální kvalifikace získat lukrativní post v dozorčí radě? Nejlepší je mít v kapse modrou knížku ODS a bydliště na severní Moravě, odkud pocházejí premiér Mirek Topolánek a ministr průmyslu Martin Říman.

Tak jen namátkou. Premiérův tajemník Radim Ochvat z Ostravy sedí ve správní radě Nadace ČEZ. Bývalý senátor za občanské demokraty Milan Balabán z Ostravy je v dozorčí radě firmy Čepro. A šéf moravskoslezské ODS a primátor Opavy rovněž zamířil do nadace elektrárenské firmy.

Každý z nich se brání, že tam není díky známosti nebo že by šlo o trafiku. I když třeba v případě Balabána to tak působí. Pětašedesátiletý politik prohrál v senátních volbách na podzim 2006 a neobhájil svůj post. O mandát přišel přesně 19. listopadu, aby se už o čtyři dny později stal novým členem dozorčí rady Čepra.

Místo v petrochemické firmě, které znamená stabilní měsíční příjem dvacet až třicet tisíc korun a jednu schůzi měsíčně, mu nabídl ministr Říman. "Pravděpodobně byl zájem využít mých znalostí a informací, které jsem měl z hospodářského senátního výboru. Tak jsem to přijal," vysvětluje si nabídku Balabán.

Tamní krajský šéf konzervativců Zbyněk Stanjura zase odmítá, že by křeslo v Nadaci ČEZ pro něj znamenalo nějakou významnou výhodu. "Místo mi nabídl Martin Říman, plyne z toho jen nepatrná finanční odměna," říká o příspěvku pět tisíc korun měsíčně.

Největší možnosti při rozdělování postů pro zasloužilé partajníky nabízí právě polostátní ČEZ. Má totiž desítky nejrůznějších dceřiných společností – a tedy i několik desítek dozorčích rad.

Snad taky něco umím
Předsedou té hlavní se stal exposlanec ODS Martin Kocourek, který je zároveň poradcem premiéra Topolánka pro rozpočtovou politiku. Otázky, zda to necítí jako trafiku, jsou inženýrovi ekonomie nepříjemné. "Je nevýhoda, že jakmile se člověk jednou stane politikem, nemůže už pak nic dělat. To se dá namítat u čehokoliv. Musela by jedině existovat nějaká procedura, jak se odpolitizovat," říká.

Jenže stal by se šéfem dozorčí rady nejziskovější firmy v zemi, kdyby předtím nebyl politikem? "Já pevně doufám, že jsem tam nejenom jako bývalý politik, ale také že něco umím. Ale prokazovat to neumím, když někdo bude tvrdit opak, nejde to nevyvracet," odpovídá Kocourek.

Být členem dozorčí rady, která dohlíží na hospodaření podniku, je docela výhodné. V případě ČEZ to znamená odměnu 105 tisíc korun měsíčně pro šéfa rady Kocourka, 84 tisíc korun pro místopředsedy a 52,5 tisíce pro řadové členy.

Jedním z nich se stal například lidovecký exposlanec Josef Janeček. Vyčítat vládě personální zemětřesení ve státních podnicích vlastně moc nelze. Šéf ODS Mirek Topolánek hrozil "nocí dlouhých nožů" už před volbami.

O tom, kdo bude zastupovat stát, nejvíc rozhodují dva ministři: financí Miroslav Kalousek z KDU-ČSL a průmyslu Martin Říman, v této disciplíně velmi aktivní. Právě on oslovil i bývalého dlouholetého poslance za ODS Miroslava Beneše a nabídl mu místo v dozorčích radách firem Čepro a Severočeské doly.

"Je potřeba se podívat na moji profesní kariéru: uranový průzkum, management jaderné elektrárny Temelín, primátor Českých Budějovic. Až když toto uvedu, mohu odpovídat na otázku, zda je to trafika. Má profesní kariéra hovoří o tom, že o tom něco vím," argumentuje Beneš.

Zatímco on a další vysloužilí politici mají nárok na desetitisícové odměny a služební automobily, současní poslanci a senátoři nemají na tantiémy v dozorčích radách podle zákona nárok.

"Jediné, co mají, je příspěvek na kapitálové životní pojištění," říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. "Chápu, že je to motivováno tím, aby se neměl někdo moc dobře. Ale neřeším to," míní současný senátor ODS Jiří Oberfalzer, který musí být v Čepru bez finanční odměny.

. Kdo se kam dostal

Miroslav Beneš
bývalý poslanec a místopředseda ODS
Ve Sněmovně skončil v létě 2006, hned potom mu ministr Martin Říman nabídl post šéfa dozorčí rady petrochemické firmy Čepro. O další rok později usedl do další dozorčí rady, do Severočeských dolů.

Martin Kocourek
bývalý poslanec ODS
Ve Sněmovně platil za ekonomického experta. Hned po odchodu z politiky se stal externím poradcem premiéra Mirka Topolánka a také šéfem dozorčí rady elektrárenské firmy ČEZ.

Milan Balabán
bývalý senátor ODS                                                                                      Balabánovi se ve volbách na podzim 2006 nepodařilo obhájit křeslo v horní komoře. Bez práce však byl jen čtyři dny, ministr průmyslu Říman ho vyslal do dozorčí rady podniku Čepro.

Josef Janeček
bývalý poslanec KDU-ČSL
V Poslanecké sněmovně patřil k vůbec nejaktivnějším politikům, především co se množství předkládaných zákonů týče. Proslul také jako bojovník proti kouření. V červnu 2006 však ve volbách neuspěl, dostal místo v dozorčí radě ČEZ.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video