Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyšetřování aféry Hradní stráže končí

Praha - Vyšetřování sexuální aféry psychologa Hradní stráže, který je podezřelý ze znásilňování vojáků tohoto elitního útvaru, je u konce. Znalecký ústav už dokončil revizní psychiatricko-psychologický posudek obviněného, který se tak může brzy seznámit s vyšetřovacím spisem. Důstojník je kromě znásilnění podezřelý také z vydírání a omezování osobní svobody. Svou vinu však popírá.

"Po seznámení se spisem navrhneme státnímu zástupci, aby stíhaného muže obžaloval," řekl policejní rada, který se kauzou zabývá.

Na svobodě stíhaný Miloš Topolovský čelí obvinění z šesti trestných činů, které zahrnují 13 skutků. Je podezřelý ze čtyř znásilnění a tří pokusů o ně, z vydírání, omezování osobní svobody, porušování práv a chráněných zájmů vojáků, z urážky mezi vojáky a z výtržnictví.

Hrozí mu až osm let vězení.

Policejní rada již před časem státnímu zástupci navrhl postavit čtyřiatřicetiletého psychologa před soud. Žalobce ale vrátil případ k došetření. Uzavření kauzy pak zkomplikovaly protichůdné znalecké posudky. Prvotní expertiza hovořila o tom, že v době činů měl Topolovský podstatně snížené ovládací schopnosti a částečně snížené rozpoznávací schopnosti. Podle posudku obhajoby byly zcela vymizelé.

"Revizní posudek Univerzity Karlovy dal za pravdu první expertize," prohlásil vyšetřovatel.

Důstojník u jednotky působil jako psycholog zhruba pět let. Nyní je mimo službu, ale vojákem zůstává. "Je k dispozici a velice čekáme na soud," řekl náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Ladislav Tomeček. Podle něj Topolovský nezastává žádnou funkci a o jeho dalším působení se rozhodne po soudním verdiktu.

Kauza zneužití v Hradní stráži
Výsledky rozsáhlého a spletitého vyšetřování vedou podle Macháčka k jen těžko zvratitelnému návrhu na podání obžaloby. Rada vyslechl čtyřicet vojáků Hradní stráže a nechal si zpracovat i detailní psychologické posudky postižených i obviněného.

"Pochybuji, že mi státní zástupce vrátí případ k došetření. Na to je přesvědčivých důkazů i svědectví o tom, co se po nocích v Hradní stráži již dlouho dělo, až příliš. Navíc i z psychologických posudků vojáků vyplývá, že nemají sklon k vymýšlení," dodává Macháček.

Psycholog bez psychotestů

Psychologa Hradní stráže Miloše Topolovského hodnotili nadřízení až do sexuálního skandálu jako pracovitého, slušného a bezproblémového. Vystudoval Vysokou vojenskou pedagogickou školu v Bratislavě. Náčelníkem skupiny sociální politiky Hradní stráže, jenž má mimo jiné pomáhat vojákům s jejich osobními problémy, se stal v říjnu 2000.

Po skandálu však vyšlo najevo, že neabsolvoval vstupní psychologické testy, které jsou pro vojáky z povolání povinné. Vojáky v základní službě zneužíval nejméně půl roku.

Mnohem víc nejasností je kolem chování znásilněných mladíků: o psychologovi se totiž mezi vojáky podle rady Macháčka šuškalo, že je homosexuál ("Topolovský je prej na kluky."), a přesto se jím nechali po nocích zvát do jeho kanceláře na skleničku.

"A chtěli si i půjčovat peníze," vzkázal MF DNES po konzultaci se svým advokátem Topolovský.

Macháček jen postupně sestavuje obraz toho, co se pak v psychologově kanceláři dělo. Avšak o tom, proč vojáci k psychologovi v noci chodili, byť většinou tušili, co jim hrozí, policista jen spekuluje.

"Zatím vše nasvědčuje tomu, že za obviněným chodili, protože se chtěli zadarmo napít. Zřejmě si mysleli, že si psychologa udrží od těla, a říkali si: "No a co. Dám si pár panáků a odejdu. Ale neodešli, protože je psycholog většinou opil do němoty."

Z výpovědí vojáků vyplývá, že vojáci se probrali, až když s nimi psycholog provozoval orální sex. "Probudilo mě škrábání vousů pana psychologa mezi nohama," uvedl jeden z vojáků.

"Měl jste problém, šel jste za psychologem. Ale když jste od něj odcházel, problém vám zůstal, byl jste ožralý, a navíc jste si odnášel trauma," vypověděl další znásilněný mladík.

Kapitán Topolovský vše, z čeho je obviňován, popírá. "Není to pravda," hájí se. Svou verzi skandálu hodlá zveřejnit až u soudu, i s novináři se bude bavit až po vynesení rozsudku.

Policejní rada Macháček předpovídá velmi zajímavý proces. Připouští však, že líčení může být buď celé, anebo alespoň zčásti, veřejnosti nepřístupné. "Tak choulostivý a rozporuplný příběh ve vojenské jednotce jsem ještě nevyšetřoval," přiznává policista.

A jak na aféru reagují řadoví vojáci Hradní stráže? Právní poradce jednotky Richard Gabesan říká: "Ptali se mě, jestli mohou rozbít hubu tomu, kdo se jim teď jako vojákům Hradní stráže bude třeba posmívat v hospodě."

Skandál se znásilněnými vojáky spolu se zveřejněním informací MF DNES, že v čele Hradní stráže působili deset let agenti bývalé Státní bezpečnosti, vyostřil podle ČTK debatu o plné profesionalizaci této jednotky a jejím případném převedení z Kanceláře prezidenta republiky pod ministerstvo obrany.

Další články o kauze

Aféra Hradní stráže sílí

Důstojník Hradní stráže čelí více obvinění

Důstojník hradu se pokusil znásilnit vojáka

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Podvodník století? Žalobce chce pro Ortinského osm let

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

29. dubna 2024  23:19

První člen britské královské rodiny přijel na Ukrajinu od začátku konfliktu s Ruskem. Vévodkyně z...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...