Nezařazený poslanec Lubomír Volný (dříve SPD) | foto: Petr Topič, MAFRA

Policie prověřuje exposlance Volného kvůli výrokům schvalujícím invazi

  • 267
Policie se začala zabývat výroky exposlance Lubomíra Volného, který ve svých příspěvcích na sociálních sítích schvaloval ruskou invazi na Ukrajinu .„Přestože jsme v této souvislosti obdrželi celou řadu podnětů od veřejnosti, činíme tak i na základě vlastní monitorovací činnosti,“ řekla v pondělí pro iDNES.cz mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Ještě v pátek však policie možný postih za Volného výroky komentovat nechtěla. 

„I kdybychom věděli, že někdo dal podnět, tak vám k tomu nic říct nemohu, protože se to týká konkrétní fyzické osoby a to nikdy nepotvrzujeme. Trestní řád nám to vysloveně zakazuje,“ odvětil v pátek Ondřej Moravčík z Policejního prezídia na dotaz iDNES.cz, zda se policie zabývá tím, co na sociálních sítích šíří bývalý poslanec Lubomír Volný. Na prověřování policii upozornil v pondělí odpoledne Deník N.

Ve čtvrtek exposlanec Volný na Twitteru napsal, že „Evropa potřebuje více Putinů a Orbánů a méně zločinců a teroristů jako jsou zločinecké organizace EU a NATO“.

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám o den dříve na Twitteru upozornilo, že „bývalý poslanec Lubomír Volný zjistil, že COVID-19 už tolik netáhne, a tak začal šířit propagandu a dezinformace Kremlu. Jako zdroje s oblibou používá ruská státní média, včetně například RT“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video