Lékařka Šárka Drinková měřila naposledy zájemcům krevní tlak. Počítadlo měřilo vteřiny do podání výpovědi lékařů.

Lékařka Šárka Drinková měřila naposledy zájemcům krevní tlak. Počítadlo měřilo vteřiny do podání výpovědi lékařů. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Výpověď podepsaly už stovky lékařů, tvrdí odbory. Někde i půl nemocnice

  • 984
Odborový klub už týden rozdává nemocničním lékařům formuláře pro výpověď ze zaměstnání spolu s návodem, jak ji podat. Akce je součástí kampaně "Děkujeme, odcházíme". Formálně ji podpořilo přes čtyři tisíce lidí, skutečnou výpověď za týden podepsaly stovky z nich, tvrdí odbory.

"Mám zprávy z jednotlivých nemocnic, které mi píšou, že to běží ve stovkách," řekl Martin Engel, předseda Lékařského odborového klubu (LOK), který kampaň organizuje.

Kvůli kritické situaci ve zdravotnictví se odpoledne sejde premiér Petr Nečas (ODS) s předsedou Asociace krajů ČR a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD). Sociální demokraté chtějí najít peníze pro lékaře například snížením provozních nákladů zdravotních pojišťoven, sloučením tří z nich a zvýšením plateb za státní pojištěnce. Stát tím prý ušetří přes 30 miliard korun.

co chtějí odbory

Především vyšší plat pro lékaře. Při započítání přesčasů a služeb teď mají v průměru 50 tisíc korun, chtějí, aby jejich základní plat činil 70 tisíc korun. Průměrná mzda v ČR ve druhém čtvrtletí letošního roku činila podle Českého statistického úřadu 23 513 korun.

Do protestní akce se zapojili například lékaři z nemocnice v Novém Městě na Moravě, kde mají celkem 125 lékařských úvazků. "Obešel jsem zhruba polovinu oddělení a podpora je extrémně vysoká. Výpověď jich podepsalo kolem 60," popsal lékař a odborář Pavel Vávra, jedna z tváří kampaně.

Nemocnice na zavření

"Podle odhadů se k výzvě připojilo 80 procent lékařů," potvrdil Jan Nechvátal, zástupce tiskové mluvčí kraje Vysočina, který nemocnici zřizuje.

Nemocnici proto reálně hrozí, že bude příští rok ochromena a výrazně omezí péči o pacienty. "Pokud lékaři do práce 1. března nepřijdou, omezíme provoz a poskytneme jen tu péči, na kterou budeme mít pracovníky," řekla iDNES.cz ředitelka nemocnice Věra Palečková.

V dalších nemocnicích kraje Vysočina ale podpora nemusí být tak výrazná. Vávra totiž v Novém Městě na Moravě pracuje, a sám tam proto aktivně formuláře výpovědí šíří. "Proces se zatím rozbíhá a čísla mají jen dílčí váhu," připouští lékař.

Engel je ale s dosavadním průběhem akce spokojený. "Podpora je taková, jakou lidi deklarovali," dodal.

Výpověď může dát čtvrtina nemocničních lékařů

Odborovou akci s názvem "Děkujeme, odcházíme", která vyzývá lékaře k hromadným výpovědím, podpořilo před rozdáváním formulářů výpovědí 4 192 lidí. To je zhruba čtvrtina všech doktorů, kteří pracují v nemocnicích.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) už dříve uvedl, že pokud by podala výpověď více než polovina podporovatelů kampaně, odešel by ze své funkce.

"Jestliže někde bude malé množství personálu a bude výkon oddělení špatný a rizikový, potom bude muset být oddělení dočasně zavřeno a lékaři budou muset být soustředěni do dalších nemocnic, aby byla péče poskytovaná efektivněji," připustil na začátku listopadu.

Nečas v neděli v České televizi řekl, že vláda počítá s uzavíráním nadbytečných nemocničních oddělení, slučováním menších nemocnic a přeměnou nemocnic akutní péče na zařízení dlouhodobé péče.

Vyplňte nacionále a třikrát vytiskněte

LOK radí lékařům, jak podávat výpovědi a kam je poslat

LOK bude vyplněné výpovědní formuláře shromažďovat v pražské advokátní kanceláři až do Vánoc. Od 27. prosince do konce roku je právník najatý LOK Martin Elger bude rozesílat jednotlivým zaměstnavatelům.

Pokud výpovědi budou doručeny ještě v prosinci, začne lékařům od 1. ledna běžet dvouměsíční výpovědní lhůta, Během ní mají stále možnost výpověď stáhnout. "Podle zákoníku práce může výpověď do jejího doručení odvolat. Po jejím doručení ji lze vzít zpět pouze s písemným souhlasem zaměstnavatele," uvedl Elger.

Na možnosti vzít výpověď zpět nic nemění ani lékaři podepisovaná dohoda o solidaritě. "To je morální, nikoliv právní závazek," dodal Elger.

Speciální linka kampaně zatím nefunguje

Odborový klub na konci listopadu oznámil, že lékařům bude k dispozici právní kancelář a pro dotazy také call centrum. To mělo být spuštěno v pondělí na Mikuláše, zdrží se ale nejméně o dva dny. "Byly tam nějaké problémy a je potřeba zaškolit pracovníky, takže to bude nejdříve ve středu," popsal předseda LOK.

Veškeré dotazy proto nyní vyřizuje přímo centrála klubu. Ta již eviduje první konkrétní otázky lékařů. Minulý týden jich v jednom dni vyřizovala deset. Toto číslo je ale zatím dosavadním rekordem a většinou jde jen o jednotlivé případy.

Další dotazy řeší právníci najatí LOK. "Byly jich už desítky. Většinou se ale opakují a souvisejí s praktickými věcmi. Například jak je to s nemocenskou nebo sociálním pojištěním," dodal Martin Elger.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video