Ilustrační foto | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Přichází klasický podzim, žádné extrémy v teplotách a srážkách nás nečekají

  • 6
Podle meteorologů by měly denní teploty ke konci měsíce stoupnout nad listopadový průměr. V noci by se naopak mohlo ochladit až k nule. Nejvíce srážek pak ve svém měsíčním výhledu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) očekává příští týden.

Průměrná denní teplota prvních dvou listopadových týdnů by měla být osm až deset stupňů Celsia. Zbytek měsíce by se pak měla pohybovat okolo pěti až osmi stupňů. Průměrná noční teplota by v tomto období měla klesnout až k nule.

„Celkově budou teploty do konce listopadu slabě nadnormální nebo normální. Z hlediska celkového množství srážek by mělo být období od 4. listopadu do 1. prosince 2019 jako celek průměrné, případně slabě podprůměrné,“ píšou meteorologové z ČHMÚ ve svém měsíčním výhledu.

Srážky by v příštích čtyřech týdnech měly být průměrné. V tomto období se podle výhledu pohybují okolo 44 milimetrů.

V období od 4. listopadu do 1. prosince bylo podle záznamů ČHMÚ vedených od roku 1951 nejtepleji v roce 2006 s průměrem 6,7 stupně Celsia, zatím nejnižší průměr minus 0,8 stupně zaznamenali meteorologové v roce 1965.

Měsíční výhled

ČHMÚ zakládá svůj měsíční výhled na statisticko-analogické metodě, která neudává předpověď přesných teplot ani srážek. Vychází ze všech naměřených údajů na našem území od roku 1951 a ukazuje tak pouze trend ve vývoji počasí, tedy pravděpodobnost srážek a vývoje teplot v porovnání s průměrem v daném ročním období.

Pro lepší orientaci v grafech můžete použít náš návod.

Aktuální počasí v Praze můžete sledovat v přímém přenosu na iDNES.tv:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video