Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajinský vrah žádal o zrušení vyhoštění z Česka, u soudu nepochodil

  13:31
Ukrajinec Olexandr Gota, původním příjmením Kravz, si v českém vězení odpykal za vraždu a řadu dalších trestných činů již téměř celý výjimečný pětadvacetiletý trest. Poté má být z České republiky na neurčito vyhoštěn. Kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině se nyní u soudu domáhal toho, aby bylo od jeho vyhoštění upuštěno. S žádostí neuspěl.

Ukrajinec Olexandr Kravz, kterému pražský městský soud vyměřil výjimečný trest 25 let odnětí svobody ve věznici s ostrahou za sérii brutálních útoků na ženy v Praze. (24.listopadu 2000) | foto: ČTK

Jediné přání měla devatenáctiletá dívka, když v září roku 2000 viditelně rozrušená odcházela ze soudní síně. „Jen ať ho, proboha, nikdy nepustí ven,“ řekla třesoucím se hlasem na adresu Olexandra Kravze, obžalovaného ze série brutálních přepadení několika žen v Praze 4. U soudu potvrdila, že ji Kravz napadl v květnu 1998 v podchodu u stanice metra Roztyly.

Ve více než dvacet let starých článcích se o Kravzovi píše jako o nejbrutálnějším, nejnebezpečnějším a hlavně nejpodlejším vrahovi – aspoň tak o něm měli podle novinářů hovořit pražští kriminalisté.

V březnu 1999 v Praze oloupil, znásilnil a zvlášť surově zavraždil sedmadvacetiletou výtvarnici. Dalších deset žen přepadl.

Výčet trestných činů, za něž byl odsouzen k 25 letům vězení, je dlouhý: vražda, několik znásilnění, loupež, vydírání, výtržnictví, útok na veřejného činitele, pokus o ublížení na zdraví či maření výkonu úředního rozhodnutí.

Kravze je možné napravit, ujišťuje sexuolog

Doživotí nedostal jen díky tomu, že znalci označili možnost jeho resocializace za průměrnou. Pro uložení nejpřísnějšího trestu tak nebyla splněna podmínka nepolepšitelnosti pachatele.

Kravzova brutalita byla podle znalců dána jeho sníženým soucitem k druhým lidem.

„Myslím, že ani žádný soucit neměl. Vždyť on poté, co zamordoval bezbrannou ženskou, si z její karty vybral pár tisíc, počkal na první metro, na ubytovně se převlíkl do montérek a šel makat na stavbu. Stačilo ho sledovat u výslechů nebo rekonstrukce vraždy. I když se několikrát odvolával na víru v Boha, nezaznamenali jsme absolutně žádné známky lítosti nad tím, co provedl,“ popsal osobní zkušenost s obžalovaným kriminalista Igor Kuchař.

Když válka neskončí, mohl by zůstat

Kravz si po odsouzení změnil příjmení. Teď se jmenuje Olexandr Gota. Do konce výkonu uloženého trestu odnětí svobody mu zbývá zhruba 17 měsíců.

Opakovaně žádal o podmíněné propuštění. Soudy mu však zatím nevyhověly. Aktuálně pobývá v kuřimské věznici a letos v říjnu si podal další žádost o to, aby se z vězení dostal dřív. Okresní soud Brno-venkov o ní dosud nerozhodl.

Ukrajinec se také obrátil na Městský soud v Praze, který ho téměř před čtvrtstoletím odsoudil. Žádal o zrušení uloženého trestu vyhoštění z důvodu válečného konfliktu na Ukrajině.

Argumentoval tím, že vyhoštění do jeho vlasti jsou pozastavena. Podle svých slov se tak dostal do složité situace, kdy nemůže být z České republiky vyhoštěn, ale zároveň nemůže dostát své povinnosti po propuštění z výkonu trestu vycestovat. Dodal, že v Česku zůstávat nechce a plánuje odjet na Ukrajinu za svou rodinou.

Svědčila, aby Kravz mohl dostat doživotí

Soud odmítl jeho vyhoštění zrušit, podle jeho názoru k tomu není zákonný důvod.

„Česká republika má stále zájem na tom, aby odsouzený uložený trest vykonal, vzhledem k účelu trestu a ochraně občanů ČR, nicméně vzhledem k aktuální situaci v jeho domovském státě, český stát dočasně rezignuje na nucený výkon trestu vyhoštění státních občanů Ukrajiny,“ píše v usnesení, které má redakce iDNES.cz k dispozici, předseda senátu Miroslav Rákosník.

Vrah vykoná svůj trest v polovině roku 2024. Pokud nebude v té době na Ukrajině válečný konflikt ukončen, mohl by Gota zřejmě dál beztrestně pobývat v Česku.

„Velmi pravděpodobně nebude prostřednictvím českých orgánů nuceně vyhoštěn na Ukrajinu, a zároveň se dalším pobytem na území ČR zřejmě nebude dopouštět jednání, které by bylo spojeno s jeho trestní odpovědností za trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Bude tedy na jeho rozhodnutí, kde se odhodlá setrvat, přičemž jeho pobyt na území ČR nebude nezákonný, nicméně pokud se sám rozhodne odcestovat, s ohledem na svobodu pohybu, mu to bude umožněno,“ dodal soudce.

Je také možné, že soud vrahovi krátce před jeho propuštěním na svobodu dočasně přeruší výkon trestu vyhoštění, a to do skončení války na Ukrajině. Zda je muž stále nebezpečný a jak moc, není ze soudního usnesení jasné.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...