Úžasný comeback, hodnotí Hamáček německé volby. Test, míní Kalousek

  • 79
Na výsledky německých parlamentních voleb již reagují i někteří čeští politici. Vicepremiér Jan Hamáček na Twitteru pogratuloval německé sociální demokracii k volebnímu vítězství. „Také ji už v jeden moment všichni odepisovali, ale je to úžasný comeback! Těším se na budoucí spolupráci mezi Českem a Německem,“ napsal Hamáček.

Na Hamáčka v diskusi okamžitě reagoval Miroslav Kalousek: „Pro SPD to bude zajímavý test. Poprvé od pádu železné opony bude mít v Česku mimoparlamentního stranického partnera,“ napsal někdejší ministr.

Gratulaci do Německa poslal i ministr zahraničí Jakub Kulhánek. „Teď začnou povolební vyjednávaní. Ať už v Berlíně vznikne jakákoliv vláda, je důležité, abychom si rozuměli a uměli společně pracovat ve prospěch našich dvou zemí a Evropy,“ uvedl Kulhánek. Zároveň také dodal, že za poslední léta se česko-německé vztahy skvěle vyvíjely.

K výsledkům se vyjádřil na Twitteru i premiér Andrej Babiš. „Srdečně gratuluji Olafu Scholzovi a SPD k volebnímu vítězství a přeji mnoho sil do koaličních vyjednávání. Německo je náš blízký partner a já se těším na novou spolkovou vládu a pokračování naší skvělé spolupráce na bilaterální úrovni a v EU,“ uvedl na sociální síti.

Výsledky voleb u západních sousedů mezi prvními komentoval také komunista Jiří Dolejš. „Scholz sebral mandát Baerbockové,“ napsal na Twitter, kde detailně v průběhu volebního klání doplňoval skóre.

S gratulací německým sociálním demokratům přišel dopoledne i předseda Pirátů Ivan Bartoš, ten straně k vítězství popřál německy.

Sociální demokracie (SPD) vyhrála německé parlamentní volby s 25,7 procenta hlasů, konzervativní CDU/CSU skončila druhá s 24,1 procenta. Volební lídr SPD Olaf Scholz prohlásil, že učiní vše, aby příštím německým kancléřem byl právě on. Kancléřské ambice má však stále i kandidát CDU/CSU Armin Laschet. Zásadní bude, s kým budou chtít do vlády třetí Zelení a čtvrtí svobodní demokraté (FDP).

Místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jan Lipavský (Piráti) očekává složité povolební vyjednávání. Podle předsedy STAN Víta Rakušana je jisté, že v Německu budou vládnout demokraté a pravé i levé extrémy oslabují. Neočekávají zároveň větší změny ve vztahu k Česku.

Ve vztahu k Česku politici neočekávají větší změny

Podle Lipavského Scholz nemá i přes výhru kancléřské křeslo jisté. „Ať už ale nakonec vládu sestaví CDU, nebo SPD, nečekám v německé politice zásadní změnu kurzu. Nová vláda spíše bude muset udělat některá zásadní rozhodnutí ve věcech klimatu či rozpočtu, jejich podoba bude záviset na konkrétních požadavcích v rámci koaličního vyjednávání,“ poznamenal.

Ve vztahu k Česku však neočekává větší změny. „Německo je pro nás jedním z nejdůležitějších partnerů a věřím, že se nám podaří naše vztahy udržet na velmi dobré úrovni,“ dodal Lipavský.

Příznivci CDU/CSU v Berlíně sledují první projekce výsledku voleb do Bundestagu. (26. září 2021)

Ani další místopředseda zahraničního výboru Jaroslav Bžoch (ANO) neočekává velké změny vůči České republice, z hlediska politiky EU ale bude záležet na roli Zelených. „Předpokládám, že Německo začne klást větší důraz na zelenou politiku a pokud dostanou Zelení více prostoru, tak očekávám, že nově vzniklá koalice může tlačit tuto politiku do popředí aktivistickým způsobem, tedy za každou cenu,“ uvedl.

Berlíňané v referendu odsouhlasili vyvlastnění čtvrt milionu bytů

Předseda STAN a člen zahraničního výboru Rakušan uvedl, že povolební vyjednávání nebudou jednoduchá, je však jisté, že budou vládnout demokraté. „Pravé i levé extrémy oslabují. Moc bych si přál, kdyby tohle byl trend pro Evropu,“ poznamenal. 

Také on považuje Německo za nejdůležitějšího obchodního partnera Česka a důležitého spojence. „Troufám si tvrdit, že naše vztahy zůstanou i nadále na vysoké úrovni,“ doplnil.

Na odchod Angely Merkelové reagovala na Twitteru již před několika dny předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video