Preference Bursíkovy strany raketově rostou.

Preference Bursíkovy strany raketově rostou. | foto: ČTK

Voliči zelených nejsou kverulanti, chtějí změnu

  • 34
Jejich preference jsou trochu bublina, (...) tváří se jako nová, moderní strana, která vstala jako Fénix z popela. Je to marketingový trik, řekl Mirek Topolánek. "Tím, že budou volit stranu pana Bursíka, de facto volí předsedu vlády pana Topolánka," pravil Jiří Paroubek.

ČTĚTE TAKÉ:
Další prognóza potvrdila koaliční význam zelených

Svorně dodávali, že kdo ví, jak vlastně předvolební průzkumy fungují. Nová a nová potvrzení růstu této strany už přiměla Jiřího Paroubka, aby zmírnil. Ale mohl to vědět dřív.

Zelený vzestup je totiž jenom pokračování snadno předvídatelného trendu v chápání zdejší politiky značnou částí občanů. Vychází z premis: sociální demokracie je nevyzpytatelná postzemanovská míchanice nespokojených a neukojených, ODS diriguje "parta ze Sněmovny", která se pokouší o Klausovu nesnesitelnou zpupnost, ale bez Klausova formátu.

Navíc kdo by volil ty, kteří mu dlouhodobě naznačují, že je jenom jakýmsi volebním pohůnkem, jenž mimo "svátků demokracie" má držet ústa a krok. Lidovci nesou tolik tradic, až se v té tradičnosti člověk nevyzná.  A komunisté jsou nepřijatelní.

Odhadem dvacet procent potenciálních voličů bloudí volby co volby ulicemi jako zmatené ovce, které se vzájemně tážou: "Koho budete volit?"

Kdyby byli představitelé stran upřímní, museli by aspoň v soukromí sekretariátů přiznat, že většina občanů vnímá jejich programy jen jako podpůrnou záležitost. Volby jsou přece také spektáklem pocitů a dojmů.

Vzestup zelených je také výraz nespokojenosti nemalé skupiny s dosavadními způsoby politických stran. Nejde jen o notorické kverulanty a potenciální demonstranty postoje: "Děkujeme, odejděte!"

Zarputilé hledačství není svědectvím o nezralosti a neukojitelnosti hledačů, ale o neschopnosti tradičních partají získat kohokoliv jiného než příslušníky svých fanklubů. S pochybovači nediskutují, zavrhují je. A potom se diví, že se k nim nevracejí.

Zda zelení využijí šanci lépe než předchozí "nápadníci trůnu", uvidíme. V každém případě by o nich neměli ti, kdo mají sněmovní křesla vysezená, mluvit s despektem.  Na takové projevy platí beze zbytku Gogolovo: "Nenadávej na zrcadlo, když máš křivou hubu!


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video