Červnový průzkum volebních preferencí společnosti Median před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny. | foto: Median

ANO nabralo ještě větší náskok. Šlachta by předběhl ČSSD i KSČM

  • 2207
Hnutí ANO potvrzuje v druhém průzkumu veřejného mínění po sobě návrat do čela volebních preferencí. Podle průzkumu agentury Median z června by volby vyhrálo s 26 procenty. Koalice Pirátů a STAN by skončila s odstupem druhá, získala by 21,5 procent hlasů. Třetí by byla koalice Spolu s 20 procenty. ČSSD i KSČM se pohybují na hraně vstupu do Sněmovny. Preference hnutí Přísaha Roberta Šlachty se vyhouply na 6 procent.

Postavení favorita přisoudil hnutí ANO také červnový průzkum agentury CVVM.  Vyhrálo by s 24,5 procenta hlasů. Piráti se Starosty a nezávislými by skončili druzí s 22,5 procenta, koalice Spolu třetí s 19,5 procenta. 

Hnutí ANO 2011 v červnu podle Medianu posílilo na 26 procent a poprvé od února 2021 se v průzkumech společnosti Median znovu dostává na pozici lídra. Naopak koalice Pirátů a STAN se propadla na druhé místo a preference oslabily proti květnu o 2,5 bodu na 21,5 procent.

„Posílení pozice ANO v červnu může být způsobeno řadou faktorů jako například oslabováním pandemie covid-19, dopisem Andreje Babiše občanům, podporou ANO prezidentem Milošem Zemanem nebo nenadálým úderem tornáda na Jižní Moravě,“ uvádí v hodnocení průzkumu společnost pro výzkum veřejného mínění Median.

Podpora hnutí ANO je nejsilnější mezi lidmi se středoškolským vzděláním bez maturity anebo nižším. Nadpoloviční většina příznivců je ve věkové skupině 55 a více let. Koalice Pirátů a STAN má největší podporu mezi lidmi s maturitou a vysokoškolským vzděláním a u lidí do 34 let.

Podívejte se na aktuální průzkumy

Koalice Spolu se pohybuje na podobné úrovni preferencí jako v květnu, a to okolo 20 procent. KSČM i ČSSD, které jsou na hraně vstupu do sněmovny s 5,5 procenty, v červnu předběhlo hnutí Přísaha Roberta Šlachty se 6 procenty. Podpora Přísahy je silná především u lidí s vyšším vzděláním, zejména u lidí se střední školou s maturitou.

Volební potenciály favoritů jsou vyrovnané

Jistota a rozhodnost voličů v červnu poklesla, podpora stran se tak může ještě významně změnit. „Zhruba třetina respondentů si je jista svou účastí ve volbách, ale není pevně rozhodnuta o volené straně. Každý sedmý respondent si přitom není jistý ani účastí, ani volenou stranou. Polovina respondentů si je v případě voleb jista svou účastí i volenou stanou,“ uvádí Median.

Koho byste volili vy?

celkem hlasů: 34105
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 30. července 2021. Anketa je uzavřena.

Volební potenciály tří hlavních subjektů jsou vyrovnané. ANO má 29,5 procenta, tentýž volební potenciál má i koalice Pirátů a STAN, koalice Spolu má 28 procent. Přičemž volební jádro je u hnutí ANO o 3 procenta větší než u obou koalic.

Zeman: Jsem pro souboj Babiše a Bartoše. Takhle jsem já porazil Klause

Voleb do Poslanecké sněmovny by se v červnu 2021 zúčastnilo, dle svého vyjádření v průzkumu, 63 procent respondentů. To by ve výsledku znamenalo vyšší volební účast než při volbách do Sněmovny v roce 2017. Určitě by říjnovým k volbám nešlo 29,5 procent dotázaných.

Babiš odmítl dohodu s Piráty. Nemá pocit, že budou bojovat za svrchovaný stát

Průzkum společnosti Median probíhal od 1. do 30. června ve více než 60 okresech České republiky. Dotazovaných bylo 1 033 respondentů ve věku 18 a více let. Statistická odchylka v případě malých stran činí plus minus půl procentního bodu, u největších stran až 3,5 bodu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video