Prezident Miloš Zeman volil ve volbách do Evropského parlamentu. (24. května 2019) | foto: Dan Materna, MAFRA

Zeman má volit v pátek. Tajemná je škola, kde dřív hlasoval, i starosta Lán

  • 67
Prezident se v pátek chystá volit, detaily oznámí Hrad zítra, napsal ve středu mluvčí Jiří Ovčáček. Redakce iDNES.cz se proto obrátila s dotazy na základní školu v Praze 13, kde prezident hlasuje posledních několik let i na starostu obce Lány, zda Hrad nepožádal o přenosnou volební schránku. Na dotazy však odpověděli stručně a vyhýbavě.

„V pátek se pan prezident chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra odpoledne. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek,“ uvedl ve středu mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru.

Prezident volí v posledních letech na Fakultní základní škole Brdičkova v Praze 13. Redakce iDNES.cz proto oslovila ředitelku školy Kamilu Hubalovskou s dotazem, zda už má od Hradu informace a detaily k možnému příjezdu prezidenta k volbám. 

„S dotazy se obraťte na mluvčí Prahy 13. S radnicí jsme se domluvily, že na všechny otázky bude odpovídat naše tisková mluvčí,“ uvedla Hubalovská. V předchozích letech přitom měla informace k průběhu prezidentovy návštěvy minimálně dva týdny před termínem voleb.

„Paní ředitelka ani městká část Praha 13 neobdržela žádný oficiální program od Kanceláře prezidenta,“ řekla iDNES.cz mluvčí radnice Lucie Steinerová.

Je také varianta, že prezident mohl na radnici podat žádost o voličský průkaz. „To jsou soukromé aktivity pana prezidenta. Musíte se obrátit na jeho tiskovou kancelář,“ odpověděla mluvčí Prahy 13 Steinerová vyhýbavě.

Právě díky voličskému průkazu by Zeman mohl volit pohodlně v Lánech a požádat si také tamní úřad o přenosnou volební schránku. „Do této chvíle zatím o volební schránku Hrad nezažádal. Mohou ale až do pátku, takže je zatím čas,“ uvedl starosta Lán Karel Sklenička. 

Volební komise v Lánech bude podle jeho informací chodit s přenosnou volební schránkou až druhý den voleb, tedy v sobotu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video