Volby by v červenci vyhrálo hnutí ANO, před koalicí Spolu.

Volby by v červenci vyhrálo hnutí ANO, před koalicí Spolu. | foto: CVVM

Volby by v červenci vyhrálo hnutí ANO. Do Sněmovny by se nedostal Šlachta

  • 1127
Volby by nyní vyhrálo ANO s 23,5 procenty hlasů. Koalice Spolu by byla na druhém místě s 21,5 procenty a předstihla by o půl procenta Piráty se STAN, vyplývá to z nového volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění. Do Sněmovny by se nedostala Přísaha Roberta Šlachty.

Pokud by se v červenci 2021 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle průzkumu společnosti CVVM by se jich zúčastnilo 63 procent Čechů.

Podle volebního modelu měly v době sběru dat největší podporu hnutí ANO, to 23,5 procenta, koalice Spolu by získala 21,5 procenta a koalice Piráti a Starostové o půl procenta méně. Na čtvrtém místě by skončila SPD s 9 procenty. Do Sněmovny by se také dostala KSČM či ČSSD. Z průzkumu však vyplynulo, že Přísaha Roberta Šlachty by se do Sněmovny neprobojovala.

Z průzkumu vyplynulo, že k volbám se chystá 63 procent dotázaných. Na druhé straně 33 procent Čechů uvedlo, že volit nepůjdou. Zbytek dotázaných zvolil odpověď „nevím“. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video