Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová přichází na jednání Městského soudu v...

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová přichází na jednání Městského soudu v Praze. (13. května 2014) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Exministryni Parkanovou soud po pěti letech zprostil obžaloby v kauze CASA

  • 132
Soud v pátek zprostil bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka obžaloby v kauze nákupu letounů CASA. Verdikt není pravomocný. Dvojice od počátku odmítala, že by armádní stroje byly její vinou předražené.

Státní zástupce žádal pro Parkanovou dvouletou podmínku a dvoumilionový peněžitý trest, pro Staňka pět let vězení a pětimilionový trest. Pro oba chtěl také zákazy činnosti.

O pořízení transportních letounů za více než 3,5 miliardy korun rozhodla v roce 2009 druhá vláda Mirka Topolánka (ODS), tehdy už v demisi.

Obžaloba tvrdila, že Parkanová a ředitel ministerské sekce vyzbrojování Staněk způsobili státu škodu zhruba 817 milionů korun, protože nenechali zjistit obvyklou cenu strojů. Státní zástupce Jan Kořán později na základě dodatku znaleckého posudku výši údajné škody zrevidoval na 777 milionů.

Kořán vinil Staňka ze zneužití pravomoci a z úmyslného porušení povinnosti při správě cizího majetku. Parkanovou pak z nedbalostního maření úkolu veřejného činitele a z porušení povinnosti při správě cizího majetku z vědomé nedbalosti. Soud ale dospěl k závěru, že skutky popsané v obžalobě se nestaly.

Předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 6 Markéta Binderová ostře zkritizovala posudek, o který se obžaloba opírala.

„Soud dospěl k jednoznačnému závěru, že posudek předložený obžalobou je metodicky a věcně nesprávný a ve své podstatě nepřesvědčivý. Postrádá erudici, kterou by bylo možné od ústavního znaleckého posudku očekávat,“ uvedla. Ztotožnila se s názorem obhájců a jimi povolaných znalců, že státu žádná škoda nevznikla.

Letouny CASA

  • Španělské transportní letouny CASA C-295 měly českému vojenskému letectvu nahradit dosluhující sovětské Antonovy An-26
  • První stroj přistál v Praze v lednu 2010. Během roku 2011 ovšem letouny postihlo několik závad, kvůli kterým měly opakovaně zákaz létat. Španělé problémy kompenzovali například prodloužením záruky.
  • Česká armáda má nyní čtyři stroje CASA a připravuje se pořízení dalších dvou. Letos při desátém výročí jejich zařazení do výzbroje vedení ministerstva, letectva i letecké základny vyslovilo i přes počáteční potíže spokojenost se spolehlivostí letadel.

Trestní kauza se táhne už přes osm let. Informace o vyšetřování nákupu se na veřejnost dostala v červnu 2012, kdy policie požádala o vydání Parkanové, tehdejší místopředsedkyně Sněmovny. O imunitu přišla už v červenci 2012 (vzápětí rezignovala na místo ve vedení dolní komory). Obvodní soud obdržel obžalobu koncem roku 2015.

Mimo jiné v ní stálo, že se tehdejší lidovecká politička Parkanová (později vstoupila do TOP 09), jež ministerstvo obrany vedla od ledna 2007 do května 2009, chtěla nákupem letounů zalíbit tehdejšímu premiérovi Topolánkovi.

Hlavní líčení začalo v květnu 2017. Soud se v následujících letech zabýval výslechy desítek svědků, včetně bývalých ministrů Topolánkovy vlády a zástupců armády.

Státní zástupce Kořán dlouhodobě kritizoval způsob, jakým soudkyně Markéta Binderová řízení vedla, například to, že hlavní líčení svolávala jen jednou za několik měsíců, a to ještě na jediný den. Binderová se v mezičase pokusila z věci vyloučit, chtěla také kauzu vrátit k došetření.

15. srpna 2013

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video