Mirek Topolánek obhájil post předsedy ODS. (7. prosince 2008)

Mirek Topolánek obhájil post předsedy ODS. (7. prosince 2008) | foto: Soňa Lechnerová, iDNES.cz

Vládní „škatulata“ zatím nebudou, Topolánek si dal čas do Nového roku

  • 111
Premiér Mirek Topolánek do konce týdne chystané změny ve vládě zřejmě neoznámí. Na rozmyšlenou si možná nechá i vánoční svátky a rozhodne až po Novém roce. Připustil to při své návštěvě v Londýně.

Na začátku týdne předseda vlády a šéf nejsilnější vládní strany uvedl, že případnou obměnu kabinetu projedná s koaličními partnery tento týden a i rozhodnutí by měla padnout do neděle. - o vyjádření Topolánka čtěte zde

Na dotaz, zda premiér obměnu vlády oznámí v pátek, nyní odpověděl: "Domnívám se, že nikoli." Zdůraznil, že nechce rozhodovat pod tlakem. "Je to moje rozhodnutí. To stejně proběhne zřejmě v prvním lednovém týdnu, takže já si nechám možná i vánoční svátky na to, abych to vydiskutoval s těmi lidmi, abych případně ty změny provedl," řekl premiér novinářům v Londýně.

Dodal, že obměně kabinetu musí předcházet jednání v koalici i v politickém grémiu ODS a personální změny nejsou pro vládu "otázkou života a smrti".

Právě po jednání grémia své strany v úterý Topolánek řekl, že koalice bude jednat v příštích dnech a k jasným rozhodnutím i o vládních změnách "musí dojít tento týden".

O personálních změnách ve vládě se začalo mluvit po krajských a senátních volbách, v nichž ODS utrpěla porážku. Neuspěli v nich ani zelení a lidovci.

Kdo opustí vládu? Mluví se o Julínkovi či Řebíčkovi

S převahou zvítězila opoziční ČSSD, která volá po předčasných volbách. Ani vláda, ani opozice nemají ve sněmovně většinu. Zatímco koalice má oficiálně 96 z 200 hlasů, levice složená ze sociálních demokratů a komunistů jich dá dohromady 97. Záleží tedy často na tom, jak zvedne ruku sedm nezařazených.

Před Topolánkovým kabinetem je přitom půl roku českého předsednictví, reforma daní a zdravotnictví a další etapa reformy důchodů.

Mezi nejčastěji zmiňované členy vlády, kteří by mohli kabinet opustit, patří ministr zdravotnictví Tomáš Julínek či ministr dopravy Aleš Řebíček (oba ODS). Mluví se o tom, že by ho mohl nahradit bývalý středočeský hejtman Petr Bendl. - čtěte Řebíček připustil, že patří mezi "ohrožené" ministry

Podle vicepremiéra Petra Nečase (ODS) je ale těžko představitelné, že by se ve vládě měnili jen občanští demokraté. Podle některých informací by lidovci mohli ve vládě vyměnit ministryni obrany Vlastu Parkanovou či ministra kultury Václava Jehličku, zelení pak ministryni pro menšiny a lidská práva Džamilu Stehlíkovou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video