Předseda ANO Andrej Babiš

Předseda ANO Andrej Babiš | foto: Petr Topič, MAFRA

Babiš sehnal nestraníka na post ministra průmyslu do menšinové vlády

  • 125
Šéf ANO Andrej Babiš našel dalšího člena své plánované menšinové vlády. Ministrem průmyslu bude podle něj nestraník, jeho jméno ale neřekl. Zatím ale stále nemá zajištěnou podporu pro důvěru vlády. Lídr SPD Tomio Okamura navrhl, že bude aby byl zvolen „provizorní“ šéf Sněmovny, s tím, že později bude možnost ho v případě potřeby zvolit znovu.

Andrej Babiš sestavující menšinový kabinet ve svém týmu počítá s pěti dosavadními ministry za hnutí ANO, přičemž v případě Martina Stropnického, dosavadního ministra obrany, a Karly Šlechtové, která teď řídí ministerstvo pro místní rozvoj, není vyloučeno, že změní křeslo. Richard Brabec má dál řídit resort životního prostředí, Robert Pelikán spravedlnost a Dan Ťok dopravu.

Do křesla ministryně financí by mohla usednout dosavadní náměstkyně Jana Schillerová, na vnitro karlovarská hejtmanka za ANO Jana Vildumetzová. V souvislosti s ministerstvem zemědělství je ve hře Miroslav Toman, exministr z vlády Jiřího Rusnoka. Stropnický by se mohl přesunout na zahraničí a Šlechtová na obranu. Ve vládě nebude samostatné křeslo ministra pro lidská práva.

Babiš v úterý zopakoval, že trvá na tom, aby v čele Sněmovny byl Radek Vondráček. Připomněl, že před čtyřmi lety ODS neměla výhrady k tomu, aby Sněmovnu vedl Jan Hamáček z ČSSD, která tehdy volby vyhrála. ODS se snaží najít podporu pro svého šéfa Petra Fialu, a tak se nejprve sešla s Okamurou a poté s Babišem.

Šéf ANO a pravděpodobný budoucí premiér po jednání s občanskými demokraty také řekl, že nerozumí návrhu SPD na to, aby byl předseda Sněmovny převolen v případě, že by docházelo k nestandardním krokům při sestavování vlády.

Fiala: Není normální, že se Babiš nesnaží o většinovou vládu

Fiala po jednání s Babišem kritizoval šéfa hnutí ANO, že neusiluje o vytvoření většinové vlády. Babiš nabídl koalici právě ODS, ale ta to odmítla. Vylučovala takovou spolupráci již před volbami.

„My jsme na těch schůzkách znovu předkládali naše argumenty, proč má být předseda Poslanecké sněmovny reprezentant druhé nejsilnější strany,“ řekl také Fiala. Není podle něj normální, aby hnutí ANO mělo tři pokusy o sestavení vlády.

„Vzali jsme na vědomí, že bude rozšířen počet výborů o jeden, který bude zaměřen na e-government,“ uvedl rovněž šéf ODS.

Vznikne nový výbor Sněmovny, pro e-government

Výbor pro e-government by měli získat Piráti, pro něž je to klíčová agenda. Vznik nového výboru pro elektronizaci státní správy potvrdil po úterních jednáních i předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek.

Okamura přišel s novým nápadem pro volbu vedení Sněmovny. „Je tady možnost, aby byl předseda Sněmovny převolen v případě, že by docházelo k nějakým nestandardním krokům, kdyby tady měla delší dobu vládnout vláda bez důvěry a docházelo by ke krokům na hranici ústavnosti,“ řekl Okamura.

ODS, která nechce v čele Sněmovny Vondráčka, ho upozorňovala na význam šéfa dolní komory parlamentu při případném třetím pokusu o sestavení vlády. Šéf SPD na to řekl, že si je vědom rizika, kdyby měla delší dobu bez podpory většiny Sněmovny vládnout menšinová vláda.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura nápad Okamury odmítl s tím, že jeho strana je stoupenkyní standardních řešení.

„Není ideální, aby tady vládla vláda strany, která nedostala ani třetinu hlasů občanů a měla pravomoci měnit vedení policie, státního zastupitelství, měla vliv na všechny represivní orgány, přitom tady nebyl většinový mandát od občanů,“ řekl v úterý šéf SPD.

Trvá na tom, že vítěz voleb, hnutí ANO, by měl mít předsedu Sněmovny a další strany v pořadí, včetně SPD, by měly získat místopředsedy. To hraje do karet Vondráčkovi a naopak proti Fialovi. ANO má 78 poslanců, SPD 22 a zvolit zástupce Babišova hnutí do čela Sněmovny chtějí i Piráti a komunisté.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video