Facebook až od 15 let. Do té doby se souhlasem rodičů, navrhla vláda

  8:47aktualizováno  9:36
Vláda navrhla, aby pro zřízení Facebooku do 15 let v Česku byl nutný souhlas rodičů. Evropská unie přitom umožňuje takovou ochranu dětí upravit v rozmezí 13 až 16 let. Aby byly před Facebookem „chráněny“ děti až do patnácti let, navrhla při jednání vlády předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů a získala pro to podporu ministrů.

Předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů | foto: Radek Miča, MAFRA

„Ochrana dětí“ před Facebookem vyplývá ze zákona o zpracování osobních údajů, který schválila vláda a posílá ho do Sněmovny. Janů, která o potřebě nastavit vyšší věkovou hranici vládu přesvědčila, je přitom také bývalou poslankyní za konzervativní KDU-ČSL.

Janů na dotaz iDNES.cz, proč něco takového navrhla, když EU nic takového v unijních pravidlech GDPR pro patnáctileté nechce, odvětila: „Ona říká od třinácti do šestnácti a vyberte si. Já si myslím, že patnáct nebo šestnáct let je správná věc, aby děti byly pod kontrolou rodičů a ne pod vlivem lidí, kteří jsou na síti.“

Na otázku, zda si tedy myslí, že Facebook škodí dětem, předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů iDNES.cz řekla: „Myslím, že by ho měli mít rodiče pod kontrolou.“

Souhlasíte s tím, aby stát reguloval přístup na Facebook?

celkem hlasů: 3380

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 28. března 2018. Anketa je uzavřena.

Ano, do 15 let 1751
Ne 1439
Ano, do 13 let 190

Podle ministra vnitra v demisi Lubomíra Metnara rozhodla o stanovení věkové hranice 15 let diskuse ve vládě. On sám přitom nechtěl prozradit, že s tím přišla právě Janů. „Pakliže už bude mít patnáct let, tak si může tyto stránky zřídit,“ řekl Metnar.

„Bude tam kolonka, kde rodiče budou muset napsat jméno a odkliknout, že s tím souhlasí,“ popisoval ministr, jak by měl souhlas rodičů vypadat. Přitom často si děti zřizují účty na sociálních sítích, aniž by o tom rodiče věděli, a v mnoha případech ani neakceptují právě rodiče jako své facebookové „přátele“, aby mohli být právě na této sociální síti bez jejich dohledu.

Zákon o zpracování osobních údajů podle Metnara nedopadne negativně na novináře. „Bude stačit se prohlásit za novináře, identifikovat médium, a budete moci dál ve své práci pokračovat,“ řekl ministr vnitra v demisi.

Celý zákon musí ještě schválit parlament, a tak to ještě mohou změnit poslanci, ačkoli vláda navrhuje zákon schválit ve zrychleném režimu, bez možnosti v něm dělat jakékoli změny. „Základ toho je ochrana soukromí občanů,“ hájil po jednání vlády návrh zákona premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš.

Pravidla GDPR, která musí i Česká republika přijmout, mají za cíl pomoci hájit práva občanů Evropské unie proti zneužívání jejich dat. Týkat se bude veřejných institucí, firem i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce. Zavádí právo na výmaz či přenos poskytnutých údajů i kontrolu jejich využití. Instituce budou muset přijmout opatření kvůli zabezpečení osobních údajů.

Facebookem zmítá skandál, měl nečestně sdílet data uživatelů:


Nejčtenější

Nalezen po 22 letech. Zmizelého muže objevil bývalý soused přes Google Maps

Potopené auto s tělem Williama Moldta se podařilo najít díky satelitním mapám...

Trvalo to 22 let, ale pozůstatky tak dlouho pohřešovaného muže se nakonec našly díky tomu, že někdejší obyvatel Floridy...

Lidé létali jeden přes druhého, líčil strojvedoucí havarovaného vlaku

Kabina vlaku po srážce s kamionem na přejezdu v Uhříněvsi (6. září 2019)

Jednal rychle a pohotově. Strojvedoucí Tomáš Kadlec minulý týden u Uhříněvsi zabránil neštěstí. „Od prvního momentu,...

Známe výherce soutěže, který se vydá na exkluzivní cestu kolem světa

Barevná Indie - Taj Mahal

Sedm her velké soutěže, kterou uspořádaly iDNES.cz a CK S.E.N u příležitosti třiceti let svobody, připomnělo v průběhu...

Drama v Děčíně. Sedmnáctiletý syn shodil svého otce z balkonu, muž zemřel

ilustrační snímek

Těžko uvěřitelné drama se minulý týden odehrálo v severočeském Děčíně. Sedmnáctiletý syn zde podle policie shodil z...

Jak obejít povinnost. Majitelé psů přemýšlejí, jak čip vyříznout z kůže

Strážníci kontrolují povinné očipování psů v Ostravě.

Do povinného čipování všech psů zbývají poslední tři měsíce. Na internetu už ovšem lidé vymýšlejí, jak nařízení obejít....

Další z rubriky

Zdravotní pojišťovny lákají na bonusy a výhody. Na změnu zbývá pár dní

Zubař, ilustrace

Nespokojení klienti zdravotních pojišťoven mají letos poslední šanci na její změnu. Přihlášku ke změně pojišťovny mohou...

Bratři Mašínové byli důsledkem krvavého režimu, říká Jiří Padevět

Historie se může opakovat, říká spisovatel Jiří Padevět. Na mysli má především...

Památník tří odbojů by měl vzniknout do tří let na Mašínově rodném statku. Předsedou spolku, který se přestavbě objektu...

Co dál s e-cigaretami? Ministerstvo zdravotnictví se zabývá varováním z USA

Elektronické cigarety mají lidi odnaučit kouřit. Ilustrační foto.

Varováním amerických expertů na rizika plynoucí z e-cigaret se podle ministra Adama Vojtěcha zabývá ministerstvo...

Demolice Stalinova pomníku by byla drahá, lepší bude oprava, říká Lukeš

Stalinův pomník na Letné.

Zbytky někdejšího Stalinova pomníku se hroutí. Pražský magistrát musí na základě odborného posudku stavbu do pěti dnů...

Advantage Consulting, s.r.o.
SEŘIZOVAČ VE VÝROBĚ

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 24 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz