Facebook až od 15 let. Do té doby se souhlasem rodičů, navrhla vláda

  8:47aktualizováno  9:36
Vláda navrhla, aby pro zřízení Facebooku do 15 let v Česku byl nutný souhlas rodičů. Evropská unie přitom umožňuje takovou ochranu dětí upravit v rozmezí 13 až 16 let. Aby byly před Facebookem „chráněny“ děti až do patnácti let, navrhla při jednání vlády předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů a získala pro to podporu ministrů.

Předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů | foto: Radek Miča, MAFRA

„Ochrana dětí“ před Facebookem vyplývá ze zákona o zpracování osobních údajů, který schválila vláda a posílá ho do Sněmovny. Janů, která o potřebě nastavit vyšší věkovou hranici vládu přesvědčila, je přitom také bývalou poslankyní za konzervativní KDU-ČSL.

Janů na dotaz iDNES.cz, proč něco takového navrhla, když EU nic takového v unijních pravidlech GDPR pro patnáctileté nechce, odvětila: „Ona říká od třinácti do šestnácti a vyberte si. Já si myslím, že patnáct nebo šestnáct let je správná věc, aby děti byly pod kontrolou rodičů a ne pod vlivem lidí, kteří jsou na síti.“

Na otázku, zda si tedy myslí, že Facebook škodí dětem, předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů iDNES.cz řekla: „Myslím, že by ho měli mít rodiče pod kontrolou.“

Souhlasíte s tím, aby stát reguloval přístup na Facebook?

celkem hlasů: 3380

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 28. března 2018. Anketa je uzavřena.

Ano, do 15 let 1751
Ne 1439
Ano, do 13 let 190

Podle ministra vnitra v demisi Lubomíra Metnara rozhodla o stanovení věkové hranice 15 let diskuse ve vládě. On sám přitom nechtěl prozradit, že s tím přišla právě Janů. „Pakliže už bude mít patnáct let, tak si může tyto stránky zřídit,“ řekl Metnar.

„Bude tam kolonka, kde rodiče budou muset napsat jméno a odkliknout, že s tím souhlasí,“ popisoval ministr, jak by měl souhlas rodičů vypadat. Přitom často si děti zřizují účty na sociálních sítích, aniž by o tom rodiče věděli, a v mnoha případech ani neakceptují právě rodiče jako své facebookové „přátele“, aby mohli být právě na této sociální síti bez jejich dohledu.

Zákon o zpracování osobních údajů podle Metnara nedopadne negativně na novináře. „Bude stačit se prohlásit za novináře, identifikovat médium, a budete moci dál ve své práci pokračovat,“ řekl ministr vnitra v demisi.

Celý zákon musí ještě schválit parlament, a tak to ještě mohou změnit poslanci, ačkoli vláda navrhuje zákon schválit ve zrychleném režimu, bez možnosti v něm dělat jakékoli změny. „Základ toho je ochrana soukromí občanů,“ hájil po jednání vlády návrh zákona premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš.

Pravidla GDPR, která musí i Česká republika přijmout, mají za cíl pomoci hájit práva občanů Evropské unie proti zneužívání jejich dat. Týkat se bude veřejných institucí, firem i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce. Zavádí právo na výmaz či přenos poskytnutých údajů i kontrolu jejich využití. Instituce budou muset přijmout opatření kvůli zabezpečení osobních údajů.

Facebookem zmítá skandál, měl nečestně sdílet data uživatelů:


Hlavní zprávy

Nejčtenější

Hašek titul JUDr. neměl získat. Jeho práce by propadla i jako seminárka

MF DNES získala rigorózní práci Michala Haška

Rigorózní práci, díky které Michal Hašek získal titul JUDr. ve slovenském Sládkovičově, exhejtman 7 let tají. MF DNES...

Jana Masaryka patrně zabili britští agenti, napsal bývalý Havlův poradce

Jan Masaryk

V roce 1948 zemřel za podivných okolností československý ministr zahraničí Jan Masaryk. Většina odborníků se přiklání k...

Školačka utekla k IS. Teď je opět těhotná a kvůli zdravotní péči chce zpět

Britské školačky Amira Abaseová, Kadiza Sultanaová a Shamima Begumová (zleva)...

Britka Shamima Begumová přijela v roce 2015 se svými dvěma přítelkyněmi do Sýrie, aby se připojila k Islámskému státu...

Náctiletá jde za vraždu muže na 18 let za mříže. Umírajícího si natáčela

Osmnáctiletá Simona Macháčová čelí obžalobě z brutální vraždy svého známého....

Za brutální vraždu sedmatřicetiletého muže si devatenáctiletá Simona Macháčová definitivně odpyká 18 let. Trest uložený...

Spalničky se šíří raketovým tempem. Staré očkování už nemusí fungovat

Případů spalniček je stále více.

Po desítkách let jsou spalničky zpátky. V Evropě se epidemie šíří hlavně v Itálii, Francii či Řecku, na Ukrajině bylo...

Další z rubriky

Slunce vystřídá déšť a na horách sníh, projasní se opět až o víkendu

Slunce zapadající nad stále ještě zamrzlým jezerem Chomoutov na Olomoucku. (4....

Slunečné a teplé počasí čtvrtkem prozatím končí. V následujících dvou dnech se zatáhne, většinu území zasáhne déšť, na...

Zápach zamořil město, informace o nehodě dorazila pozdě

Kvůli úniku látek z generátorovny ve Vřesové museli hasiči umístit norné stěny...

Štiplavý zápach, pálící oči. Tak popisují lidé na sociálních sítích středeční odpoledne v Chodově na Sokolovsku. Za...

Severka z Mostu! prodává vouchery na pivo a utopence, fotku za příplatek

Seriál Most! v pondělí sledují i štamgasti v seriálové hospodě Severka.

Provozovatel restaurace Severka, kde se natáčel televizní seriál Most!, se rozhodl vytěžit z popularity co nejvíc. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz