Čtvrtek 21. ledna 2021, svátek má Běla
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 21. ledna 2021 Běla

Facebook až od 15 let. Do té doby se souhlasem rodičů, navrhla vláda

  8:47aktualizováno  9:36
Vláda navrhla, aby pro zřízení Facebooku do 15 let v Česku byl nutný souhlas rodičů. Evropská unie přitom umožňuje takovou ochranu dětí upravit v rozmezí 13 až 16 let. Aby byly před Facebookem „chráněny“ děti až do patnácti let, navrhla při jednání vlády předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů a získala pro to podporu ministrů.

Předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů | foto: Radek Miča, MAFRA

„Ochrana dětí“ před Facebookem vyplývá ze zákona o zpracování osobních údajů, který schválila vláda a posílá ho do Sněmovny. Janů, která o potřebě nastavit vyšší věkovou hranici vládu přesvědčila, je přitom také bývalou poslankyní za konzervativní KDU-ČSL.

Janů na dotaz iDNES.cz, proč něco takového navrhla, když EU nic takového v unijních pravidlech GDPR pro patnáctileté nechce, odvětila: „Ona říká od třinácti do šestnácti a vyberte si. Já si myslím, že patnáct nebo šestnáct let je správná věc, aby děti byly pod kontrolou rodičů a ne pod vlivem lidí, kteří jsou na síti.“

Na otázku, zda si tedy myslí, že Facebook škodí dětem, předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů iDNES.cz řekla: „Myslím, že by ho měli mít rodiče pod kontrolou.“

Souhlasíte s tím, aby stát reguloval přístup na Facebook?

celkem hlasů: 3380

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 28. března 2018. Anketa je uzavřena.

Ano, do 15 let 1751
Ne 1439
Ano, do 13 let 190

Podle ministra vnitra v demisi Lubomíra Metnara rozhodla o stanovení věkové hranice 15 let diskuse ve vládě. On sám přitom nechtěl prozradit, že s tím přišla právě Janů. „Pakliže už bude mít patnáct let, tak si může tyto stránky zřídit,“ řekl Metnar.

„Bude tam kolonka, kde rodiče budou muset napsat jméno a odkliknout, že s tím souhlasí,“ popisoval ministr, jak by měl souhlas rodičů vypadat. Přitom často si děti zřizují účty na sociálních sítích, aniž by o tom rodiče věděli, a v mnoha případech ani neakceptují právě rodiče jako své facebookové „přátele“, aby mohli být právě na této sociální síti bez jejich dohledu.

Zákon o zpracování osobních údajů podle Metnara nedopadne negativně na novináře. „Bude stačit se prohlásit za novináře, identifikovat médium, a budete moci dál ve své práci pokračovat,“ řekl ministr vnitra v demisi.

Celý zákon musí ještě schválit parlament, a tak to ještě mohou změnit poslanci, ačkoli vláda navrhuje zákon schválit ve zrychleném režimu, bez možnosti v něm dělat jakékoli změny. „Základ toho je ochrana soukromí občanů,“ hájil po jednání vlády návrh zákona premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš.

Pravidla GDPR, která musí i Česká republika přijmout, mají za cíl pomoci hájit práva občanů Evropské unie proti zneužívání jejich dat. Týkat se bude veřejných institucí, firem i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce. Zavádí právo na výmaz či přenos poskytnutých údajů i kontrolu jejich využití. Instituce budou muset přijmout opatření kvůli zabezpečení osobních údajů.

Facebookem zmítá skandál, měl nečestně sdílet data uživatelů:

20. března 2018

  • Nejčtenější

Vláda uvažuje o povinných respirátorech v obchodech a MHD. Blatný je pro

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan Blatný zvažují zavést jako jiné země povinné nošení respirátorů v...

Zemřela bývalá televizní moderátorka Eva Jurinová, hlas z metra na trase B

Zemřela bývalá moderátorka Eva Jurinová, kterou lidé znali z Československé televize i z Novy. Její hlas poslouchají po...

Obchody s potřebami pro děti v úterý otevřou, očkovat se bude i v hale O2

Vláda schválila žádost o prodloužení nouzového stavu o třicet dnů, do 21. února, sdělil iDNES.cz premiér Andrej Babiš....

Brusel neobjednal víc vakcíny kvůli Východoevropanům a Francii, píší Němci

V Německu probíhá živá diskuze, proč Brusel neobjednal víc vakcín od německé společnosti BioNTech. Některá německá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V úterý otevřou papírnictví a obchody s prádlem a dětským oblečením

O přesunu do nižšího čtvrtého stupně v rámci protiepidemického systému PES bude vláda jednat asi ve středu, řekl v...

Kdo staví vilu na Babě? Muž s vazbami na sponzory Zemanovy kampaně

Premium Nová prosklená vila na vrchu Baba v Praze budí zájem místních i turistů. Dům patří firmě Luboše Paška, který je...

Ano, Češi byli nejlepší! říká zámořský expert o časech, kdy i Kanada žárlila

Premium Omlouvá se při vzpomínce na nezdar Pavla Patery v Dallasu. Zápasy proti Buffalu s Dominikem Haškem v brance přirovnává...

TEST olejů: nejhorší je kokosový, zdravější je i sádlo

Premium Na smažení a fritování, do salátů, omáček i dresinků... Do velkého srovnání olejů a tuků jsme vybrali dvacet výrobků....

  • Další z rubriky

Musel by se omezit průmysl a další firmy, brání se resort návratu do škol

Návrat žáků k prezenční formě výuky je prioritou ministerstva školství, kvůli riziku zhoršení epidemie covidu-19 by ho...

Výbor kvůli Volnému určitě zasedne. Budu chtít nejpřísnější trest, řekl Gazdík

Vystoupení nezařazeného poslance Lubomíra Volného vyústilo při jednání Sněmovny o prodloužení nouzového stavu ve...

Jít do voleb spolu? Nepředstavitelné, odmítli Zemanův názor Babiš a Hamáček

Jsou spolu v jedné vládní koalici sice už přes tři roky, přesto si ani jeden nedokáže představit, že by šli společně i...

Vlci napadli stádo jalovic, uprchlý dobytek se toulá na hranicích s Polskem

Skupina vlků napadla koncem loňského roku stádo jalovic u Višňové na Frýdlantsku. Zabili čtyři telata, část vyděšeného...

Vytetovaná sexuální instrukce zaráží i mého gynekologa, líčila dívka

Nesedí k ní, ale onen vulgární sexuální povel má na podbřišku opravdu vytetovaný. Vznikl jako rozpustilá, hrdá,...

Analytik: Evropa byla od blackoutu setiny. Bez ČR by to Rakousko nezvládlo

8. leden 2021 se mohl stát skutečným „černým dnem”. Evropě totiž hrozil blackout, tedy masivní výpadek dodávek...

Dalibor Janda leží ve vážném stavu v nemocnici na koronární jednotce

Dalibor Janda (67) byl hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Zpěvák leží ve vážném stavu na...

PŘEHLEDNĚ: Od ledna kartou online postaru nezaplatíte. Jaké podmínky má vaše banka?

Otisk prstu či scan obličeje při placení kartou na internetu již dávno není sci-fi. Možná je po vás vaše banka chce...

Bezplatné jezdění po dálnici? Elektronické známky téměř nikdo nehlídá

Premium Druhý týden platí na českých dálnicích novinka v­ podobě elektronické dálniční známky. Zatímco lidé takzvané viněty...