Pondělí 20. ledna 2020, svátek má Ilona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 20. ledna 2020 Ilona

Facebook až od 15 let. Do té doby se souhlasem rodičů, navrhla vláda

  8:47aktualizováno  9:36
Vláda navrhla, aby pro zřízení Facebooku do 15 let v Česku byl nutný souhlas rodičů. Evropská unie přitom umožňuje takovou ochranu dětí upravit v rozmezí 13 až 16 let. Aby byly před Facebookem „chráněny“ děti až do patnácti let, navrhla při jednání vlády předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů a získala pro to podporu ministrů.

Předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů | foto: Radek Miča, MAFRA

„Ochrana dětí“ před Facebookem vyplývá ze zákona o zpracování osobních údajů, který schválila vláda a posílá ho do Sněmovny. Janů, která o potřebě nastavit vyšší věkovou hranici vládu přesvědčila, je přitom také bývalou poslankyní za konzervativní KDU-ČSL.

Janů na dotaz iDNES.cz, proč něco takového navrhla, když EU nic takového v unijních pravidlech GDPR pro patnáctileté nechce, odvětila: „Ona říká od třinácti do šestnácti a vyberte si. Já si myslím, že patnáct nebo šestnáct let je správná věc, aby děti byly pod kontrolou rodičů a ne pod vlivem lidí, kteří jsou na síti.“

Na otázku, zda si tedy myslí, že Facebook škodí dětem, předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů iDNES.cz řekla: „Myslím, že by ho měli mít rodiče pod kontrolou.“

Souhlasíte s tím, aby stát reguloval přístup na Facebook?

celkem hlasů: 3380

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 28. března 2018. Anketa je uzavřena.

Ano, do 15 let 1751
Ne 1439
Ano, do 13 let 190

Podle ministra vnitra v demisi Lubomíra Metnara rozhodla o stanovení věkové hranice 15 let diskuse ve vládě. On sám přitom nechtěl prozradit, že s tím přišla právě Janů. „Pakliže už bude mít patnáct let, tak si může tyto stránky zřídit,“ řekl Metnar.

„Bude tam kolonka, kde rodiče budou muset napsat jméno a odkliknout, že s tím souhlasí,“ popisoval ministr, jak by měl souhlas rodičů vypadat. Přitom často si děti zřizují účty na sociálních sítích, aniž by o tom rodiče věděli, a v mnoha případech ani neakceptují právě rodiče jako své facebookové „přátele“, aby mohli být právě na této sociální síti bez jejich dohledu.

Zákon o zpracování osobních údajů podle Metnara nedopadne negativně na novináře. „Bude stačit se prohlásit za novináře, identifikovat médium, a budete moci dál ve své práci pokračovat,“ řekl ministr vnitra v demisi.

Celý zákon musí ještě schválit parlament, a tak to ještě mohou změnit poslanci, ačkoli vláda navrhuje zákon schválit ve zrychleném režimu, bez možnosti v něm dělat jakékoli změny. „Základ toho je ochrana soukromí občanů,“ hájil po jednání vlády návrh zákona premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš.

Pravidla GDPR, která musí i Česká republika přijmout, mají za cíl pomoci hájit práva občanů Evropské unie proti zneužívání jejich dat. Týkat se bude veřejných institucí, firem i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce. Zavádí právo na výmaz či přenos poskytnutých údajů i kontrolu jejich využití. Instituce budou muset přijmout opatření kvůli zabezpečení osobních údajů.

Facebookem zmítá skandál, měl nečestně sdílet data uživatelů:


  • Nejčtenější

Je to moje něžné děťátko, popsala matka monstrum, které znásilňovalo muže

Matka pachatele největšího počtu znásilnění v dějinách Británie uvedla, že neměla o jeho zločinech nejmenší ponětí....

Soukup vytáhl Havla, „skoncoval” se Zemanem a chce být prezidentem

Prezident Miloš Zeman už nejspíš nebude mít každý týden pravidelný rozhovor s majitelem TV Barrandov a multimoderátorem...

Stres a zkoušky v KFC. Studentům VŠE dochází trpělivost s anonymem

Alarm, hlášení a všichni ven. Na Vysoké škole ekonomické v Praze jde o častý doplněk zkoušek a státnic. Anonym se škole...

Roztržka potvrzena. Prezident Zeman v pořadu u Soukupa definitivně skončil

Pořad Týden s prezidentem na TV Barrandov již vyčerpal svůj potenciál a nemůže přinést nové impulsy. Tak hradní mluvčí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve Vejprtech vzplál domov pro mentálně postižené. Osm lidí zemřelo

Při tragickém požáru v neděli ráno ve Vejprtech na Chomutovsku v domově pro lidi s mentálním postižením zemřelo osm...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

Přivřela oči a doufala v polibek. Manžel ji místo toho shodil ze srázu

Ležela vedle něj a pravidelně oddychovala. Odtáhl se od ní, co mu jen postel dovolila, a otočil se zády. Musí to udělat...

  • Další z rubriky
Premium

Za stockholmským syndromem je často cukr a bič, říká policejní psycholožka

Být rukojmím bankovního lupiče či únosce přináší trauma, které si málokdo dovede představit. A co když oběť necítí vůči...

Ve Vejprtech vzplál domov pro mentálně postižené. Osm lidí zemřelo

Při tragickém požáru v neděli ráno ve Vejprtech na Chomutovsku v domově pro lidi s mentálním postižením zemřelo osm...

Zoubek u mě masku Palacha schovával. Stále ji mám na stole, vzpomíná Třeštíková

Před 51 lety zemřel v nemocnici student Filozofické fakulty Jan Palach, který se tři dny před smrtí zapálil na...

Premium

Soud otevře kauzu falešné restituentky, která dostala pozemky za 1,4 miliardy

Je skoro až k neuvěření, jak snadno mohli pracovníci pozemkového úřadu vydat cenné pražské pozemky v hodnotě stamilionů...

Najdete na iDNES.cz