Facebook až od 15 let. Do té doby se souhlasem rodičů, navrhla vláda

  8:47aktualizováno  9:36
Vláda navrhla, aby pro zřízení Facebooku do 15 let v Česku byl nutný souhlas rodičů. Evropská unie přitom umožňuje takovou ochranu dětí upravit v rozmezí 13 až 16 let. Aby byly před Facebookem „chráněny“ děti až do patnácti let, navrhla při jednání vlády předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů a získala pro to podporu ministrů.

Předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů Ivana Janů | foto: Radek Miča, MAFRA

„Ochrana dětí“ před Facebookem vyplývá ze zákona o zpracování osobních údajů, který schválila vláda a posílá ho do Sněmovny. Janů, která o potřebě nastavit vyšší věkovou hranici vládu přesvědčila, je přitom také bývalou poslankyní za konzervativní KDU-ČSL.

Janů na dotaz iDNES.cz, proč něco takového navrhla, když EU nic takového v unijních pravidlech GDPR pro patnáctileté nechce, odvětila: „Ona říká od třinácti do šestnácti a vyberte si. Já si myslím, že patnáct nebo šestnáct let je správná věc, aby děti byly pod kontrolou rodičů a ne pod vlivem lidí, kteří jsou na síti.“

Na otázku, zda si tedy myslí, že Facebook škodí dětem, předsedkyně Úřadu pro ochranu osobních údajů iDNES.cz řekla: „Myslím, že by ho měli mít rodiče pod kontrolou.“

Souhlasíte s tím, aby stát reguloval přístup na Facebook?

celkem hlasů: 3380

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 28. března 2018. Anketa je uzavřena.

Ano, do 15 let 1751
Ne 1439
Ano, do 13 let 190

Podle ministra vnitra v demisi Lubomíra Metnara rozhodla o stanovení věkové hranice 15 let diskuse ve vládě. On sám přitom nechtěl prozradit, že s tím přišla právě Janů. „Pakliže už bude mít patnáct let, tak si může tyto stránky zřídit,“ řekl Metnar.

„Bude tam kolonka, kde rodiče budou muset napsat jméno a odkliknout, že s tím souhlasí,“ popisoval ministr, jak by měl souhlas rodičů vypadat. Přitom často si děti zřizují účty na sociálních sítích, aniž by o tom rodiče věděli, a v mnoha případech ani neakceptují právě rodiče jako své facebookové „přátele“, aby mohli být právě na této sociální síti bez jejich dohledu.

Zákon o zpracování osobních údajů podle Metnara nedopadne negativně na novináře. „Bude stačit se prohlásit za novináře, identifikovat médium, a budete moci dál ve své práci pokračovat,“ řekl ministr vnitra v demisi.

Celý zákon musí ještě schválit parlament, a tak to ještě mohou změnit poslanci, ačkoli vláda navrhuje zákon schválit ve zrychleném režimu, bez možnosti v něm dělat jakékoli změny. „Základ toho je ochrana soukromí občanů,“ hájil po jednání vlády návrh zákona premiér v demisi a šéf ANO Andrej Babiš.

Pravidla GDPR, která musí i Česká republika přijmout, mají za cíl pomoci hájit práva občanů Evropské unie proti zneužívání jejich dat. Týkat se bude veřejných institucí, firem i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce. Zavádí právo na výmaz či přenos poskytnutých údajů i kontrolu jejich využití. Instituce budou muset přijmout opatření kvůli zabezpečení osobních údajů.

Facebookem zmítá skandál, měl nečestně sdílet data uživatelů:


Hlavní zprávy

Nejčtenější

Otec se doznal k vraždě dítěte v Pardubicích. Nebyla jiná cesta, řekl

Obviněný otec čeká u soudu na rozhodnutí o vazbě.

Čtyřicetiletý otec se doznal k vraždě svého syna, která se stala v noci na pondělí v Pardubicích. Příčinou úmrtí bylo...

Začalo to fotkou od moře. Následovaly výhrůžky a bezmoc

Ilustrační snímek

Tereze, dívce z malé vesnice, kde se všichni znají, bylo tehdy čtrnáct let. Večery zpravidla trávila u počítače. Hlavně...

Šesťačka vrazila učiteli facku, spolužáci útok podporovali a bavili se

ZŠ Za Chlumem Bílina

Fyzický útok proti jednomu z učitelů řeší od pátku vedení základní školy Za Chlumem v Bílině. Žákyně šesté třídy dala...

VIDEO: Já, zvrhlý pán internetu. Reportér odhalil, jak predátor loví děti

Redaktoři MF DNES s pomocí figurantky nachytali sexuálního predátora. (13....

Říká si „Zralý chlapák“ nebo také „Zvrhlý pán“. Je mu padesát, je rozvedený, žije sám a na internetu oslovuje nezletilé...

Švédové přidají dětem migrantů výuku v rodném jazyce. Musí rozumět výkladu

Ilustrační snímek

Studenti z imigrantských rodin ve Švédsku pokulhávají ve škole. Zlepšit to má prohloubení výuky v jejich rodném jazyce....

Další z rubriky

V matematice se letos maturanti zlepšili, čeština jim naopak šla hůře

Maturitní písemka.

Didaktický test z matematiky letos zvládlo 84,5 procenta studentů, což je o zhruba šest procentních bodů více než loni....

Koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší je nejvyšší v historii, zjistili vědci

Země z vesmíru (ilustrační snímek)

V sobotu 18. května se dostalo průměrné množství CO2 v atmosféře na hodnotu 409,73 počtu částic z milionu, což je...

Šesťačka vrazila učiteli facku, spolužáci útok podporovali a bavili se

ZŠ Za Chlumem Bílina

Fyzický útok proti jednomu z učitelů řeší od pátku vedení základní školy Za Chlumem v Bílině. Žákyně šesté třídy dala...

Najdete na iDNES.cz