Nesu na Hrad švestičky z naší zahrádky, žertoval před setkáním Topolánek.

Nesu na Hrad švestičky z naší zahrádky, žertoval před setkáním Topolánek. | foto: David Neff, MF DNES

Vláda může být před Mikulášem, věří Topolánek

  • 1657
Mirek Topolánek na Hradě informoval prezidenta Klause o stavu vyjednávání o vládě. "Nesu prezidentovi švestičky z naší zahrádky," vtipkoval Topolánek před schůzkou. Oba po setkání mluvili o tom, že "zárodky řešení" politického patu se již rýsují.

"Vnímám obtížnost úkolu nalézt po pěti měsících průlomové řešení," řekl po schůzce s Topolánkem Klaus. Topolánkovo úsilí ale podle něj nabralo v posledních dnech směr. Zárodky řešení politického patu se podle Klause už rýsují, konkrétnější zprávu čeká po kongresu ODS.

"Jakkoliv je mým základním zájmem nenechat tuto situaci usnout a pohybovat se někam k Vánocům, rozumím, že pan předseda potřebuje získat co nejsilnější mandát od kongresu," prohlásil prezident.

Klaus: Personálie jsou předčasné
Nic konkrétnějšího o zárodcích ale prezident před novináři k dobru nedal. Jen média ubezpečil, že s premiérem nehovořili o personálním složení budoucí vlády. To je podle něj předčasné.

"Ptal jsem se, jaký bude základní půdorys řešení z hlediska politických stran a jaký je předpokládaný časový mandát vlády," vysvětlil Klaus.

Klausova editorská poznámka
"Pokusil jsem se na všechny dotazy pana prezidenta odpovědět. Mám za sebou sérii tří jednání a po týdnu se odvažuji říct, že zárodek řešení je na světě, ale potřebuji mandát od kongresu," sdělil Topolánek.

Prezidentovi podle očekávání předložil koncept vlády na "bázi širší podpory demokratických stran" s dočasným mandátem. Pokračovat v jednání bude prý hned po kongresu. "Nechceme termíny protahovat, raději předmikulášské, ale ne potříkrálovské," dodal.

Prezident novináře upozornil, že by si poslední Topolánkovu větu měli zapamatovat, podle něj by se v jejich článcích jako bonmot dobře vyjímala. Hradní mluvčí Petr Hájek Klausovi poděkoval za "editorskou vložku" a dal prostor novinářům.

Otázky mířily ke konkrétnějším obrysům vlády a jejímu možnému personálním složení. "V žádném případě jsme zatím neřešili personálie. To byla i chyba dřívějších jednání, že se zveřejňovala jména," reagoval Klaus. "Netlačte mě, já vám k tomu určitě nic neřeknu."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video