Václav Klaus přijímá Grossovu demisi

Václav Klaus přijal na Hradě Grossovu demisi. (25. dubna 2005) | foto: Dan Materna, MF DNES

Vláda je podepsaná, Gross podal demisi

  • 378
Lídři ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU podepsali smlouvu o novém koaličním kabinetu. Šéf ČSSD Stanislav Gross poté na Hradě předal svou demisi a tím i celé vlády. Václav Klaus už oznámil, že je připraven po předložení demise Grossova kabinetu ve stejný den jmenovat nového premiéra.

PŘÍLOHA: VLÁDNÍ KRIZE
jak jí rozumět ■ co bude

O ranním podpisu smlouvy informoval novináře ve Strakově akademii v Praze šéf křesťanských demokratů Miroslav Kalousek.

"Jsme rádi, že se našlo řešení, které jsme navrhovali už před deseti týdny. Škoda jen, že to trvalo tak dlouho," prohlásil Kalousek. Odstupující premiér Gross už během jeho vystoupení mířil na Hrad s demisí svého kabinetu.

"Prezident republiky Václav Klaus přijal dnes na Pražském hradě premiéra Stanislava Grosse, který mu podal demisi vlády České republiky," uvedl prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Podle Kalouska je možné, že nová vláda bude jmenována prezidentem Václavem Klausem ještě dnes. Novým premiérem se má stát místopředseda sociální demokracie a dosavadní ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek.

Paroubek ještě v sobotu předpokládal, že se koaliční smlouva bude kvůli časovému zaneprázdnění některých aktérů podepisovat až v úterý. Prezident ale bude podle svého programu od úterý do čtvrtka na návštěvě ve Zlínském kraji.

Text dohody o vládní
spolupráci čtěte ZDE

Poslední překážkou jmenování vlády je dosud neobsazený post ministra informatiky. Unionističtí poslanci a republikový výbor náhradu za Vladimíra Mlynáře vyberou odpoledne, údajně by to mohla být Mlynářova náměstkyně Dana Bérová.

Podle Miroslava Kalouska záleží na nové vládě, kdy podstoupí hlasování o důvěře ve Poslanecké sněmovně.

Šéf lidovců zdůraznil, že vláda nestojí na koaliční smlouvě, ale dohodě o spolupráci proevropských politických stran. Její součástí je i antikomunistická pojistka, která se týká hlasování o státním rozpočtu, daních a poplatcích, o zásadních bezpečnostních rozhodnutích a ochraně soukromého vlastnictví.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video