Předseda vlády Petr Fiala (ODS) s odborníky představil detaily důchodové...

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) s odborníky představil detaily důchodové reformy a balíček konsolidace veřejných financí. (11. května 2023) | foto: Petr Topič, MAFRA

KOMENTÁŘ: Horší než vyšší daně jsou už jen vládní vysvětlovací argumenty

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Na zvyšování daní se rozhodně netěším, ale asi se dá jen těžko říci, že by mě nějak překvapilo. Vyhlížel jsem ho od 22. prosince roku 2020, kdy Poslanecká sněmovna v balíčku různých daňových změn definitivně stvrdila zrušení superhrubé mzdy, aniž by bylo jasné, jak se podaří vykrýt výpadek vyčíslený tehdy na 87,5 miliardy korun, píše ve svém komentáři šéf ekonomické rubriky MF DNES Tomáš Ventura.

V podstatě se dalo asi jen čekat, jestli nějaký zázračný ekonomický růst umožní splacení tohoto rozpočtového dobrodružství odsunout o něco dál, anebo přijde průšvih dřív, než se nadějeme. Teď už víme, že nastala ta druhá varianta.

Pokud tento nápad neskončí nenápadně vzápětí v koši, pak má Česká republika jedinečnou příležitost oslavit příští rok dvacet let vstupu do Evropské unie pošlapáním pravidel vnitřního trhu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video