Mandát se soustřeďuje na to, co opravdu můžeme udělat, nejdůležitější je pomoci Gruzii, prohlásil Schwarzenberg.

Mandát se soustřeďuje na to, co opravdu můžeme udělat, nejdůležitější je pomoci Gruzii, prohlásil Schwarzenberg. | foto: David Port, MF DNES

Vláda chce na summitu EU jednat o celistvosti a rekonstrukci Gruzie

  • 353
Zachování územní celistvosti Gruzie a její obnova po nedávné krátké válce s Ruskem jsou prioritami české vlády pro pondělní mimořádný summit Evropské unie. Novinářům to po jednání vlády řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

"Mandát, který vláda udělila premiérovi, je poměrně volný. Soustřeďuje se na to, co opravdu můžeme udělat, nejdůležitější je pomoci Gruzii. Usilujeme o to, aby se EU v této problematice sjednotila, aby se utvořil plán rekonstrukce celého území Gruzie, tedy i s Abcházií a Osetií," uvedl Schwarzenberg.

Jednání EU o Gruzii svolal na příští pondělí do Bruselu francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Vláda na své středeční jednání pozvala prezidenta Václava Klause, ten ale pozvání odmítl. Důvodem je zásadní názorový rozdíl na situaci v Gruzii.

"Rozumím jeho motivaci. Mandát byl schválen všemi hlasy a bezproblémově, i když po dlouhé diskusi," okomentoval Klausovu absenci Topolánek.

Členové vlády se také shodli na tom, že je teď důležité osvobodit se od diskusí na téma "kdo zavinil rusko-gruzínský konflikt". Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra zdůraznil, že svou roli ve vnímaní války na Kavkazu sehraje i české předsednictví EU.

"Oceňujeme, co zatím v souvislosti s Gruzií udělal prezident nyní předsedající Francie Sarkozy. Při našem předsednictví v tom budeme pokračovat, bude to na agendě," prohlásil Vondra.

V ČR se budou léčit gruzínské děti
Topolánek mimo jiné oznámil, že se u nás bude léčit přibližně deset gruzínských dětí, které byly postiženy nedávným konfliktem své země s Ruskem.

První děti postižené válkou či nemocemi, jež nelze v této kavkazské zemi léčit, by mohly do Česka přijet už za několik týdnů.

"Těmto dětem by měla být dána šance. Budou léčeny v pražských fakultních nemocnicích," řekla ČTK Barbora Janáková z odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra, které program pomoci Medevac organizuje. 

Ministerstvo vnitra chce na pomoc uvolnit okolo pěti milionů korun. Tyto peníze by měly stačit na příjezd, pobyt a léčbu asi desítky dětí, každé by přitom měl doprovázet jeden dospělý, ideálně rodič.

"Skutečný počet pacientů se bude odvíjet od závažnosti diagnóz, se kterými děti přiletí," dodala.

Obdobný program lékařské pomoci dosud sloužil dětem z Iráku a Afghánistánu, kde působili čeští vojenští lékaři, kteří také obvykle malé pacienty pro léčbu v ČR vytipovávali.

Podle Janákové jsou nyní organizátoři gruzínské části programu Medevac ve spojení s mezinárodními organizacemi, které v Gruzii po krátké, ale ostré válce s Ruskem obnovují či zahajují činnost. "Monitorují situaci, jejich pracovníci navštěvují postižené oblasti a sbírají pro nás první informace," uzavřela.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video