ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Na severu Moravy a ve Slezsku hrozí silné bouřky s krupobitím

  • 19
Meteorologové v sobotu večer vydali varování před velmi silnými bouřkami s kroupami v Moravskoslezském kraji a Olomouckém kraji s výjimkou Přerovska a Prostějovska. Přes Moravu a Slezsko podle nich postupuje zvlněná studená fronta. Výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav, trvá do půlnoci.

„Očekává se výskyt velmi silných bouřek, doprovázených kroupami o velikosti kolem čtyř centimetrů, nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu (70 km/hod) a přívalovými srážkami kolem 20 mm,“ uvedl ve výstraze ČHMÚ.

Meteorologové předpokládají lokálně přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt. Varují také před zatopením podchodů, podjezdů, sklepů i podemletím komunikací. Nárazy větru mohou také lámat větve a vyvracet stromy.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Silný vítr s deštěm způsobil škody už odpoledne v Královéhradeckém kraji, kde lámal stromy a zastavil provoz na několika železničních tratích. Hasiči měli mezi 15:00 až 17:30 přibližně 40 výjezdů, především k popadaným stromům. V České Skalici na Náchodsku likvidovali požár trafostanice, ve Dvoře Králové nad Labem čerpali vodu. 

Z informací na webu Českých drah vyplývá, že větve spadlé do trakčního vedení zastavily provoz na železniční trati mezi Jaroměří a Smiřicemi. Spadlé stromy také zastavily provoz na tratích mezi stanicemi Hněvčeves a Hořice, mezi Náchodem a Václavicemi a mezi Jaroměří a Českou Skalicí. Na trati mezi Dvorem Králové nad Labem a Jaroměří narazil rychlík Ještěd do stromu na trati, provoz tam byl také přerušen.

Správa železnic co nejdříve začala pracovat na odstranění stromů, České dráhy na některých tratích zavedly náhradní autobusovou dopravu.

Bouře zasáhla především Náchodsko a Jičínsko, kde měli hasiči po přibližně deseti výjezdech. „Zasahovali jsme například v Hořicích u zajištění střechy, dále i v okolních obcích Jeřice a Cerekvice,“ řekl Sezima.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video