Ačkoliv to není plošný fenomén, podobný výjev se na českých vesnicích začíná objevovat. Redakce iDNES.cz našla hned několik klasických hospod v obcích kolem Prahy nebo v jižních Čechách, které provozuje vietnamský majitel.
Hospoda v Postupicích na Benešovsku se v pátek před polednem začala postupně plnit. Vedle místních, kteří přišli poklábosit nad pivem, sem přicházeli dělníci z nedaleké stavby na oběd. Na stolech sice chybí menu s jídlem, ochotný hostinský nabízí hovězí guláš se šesti, řízek s hranolky anebo nudle se zeleninou a masem. S objednávkami odchází do kuchyně, aby vše připravil.
Budova s nápisem Hostinec U Šplíchalů už nějaká léta v Postupicích pamatuje. Podnik pod vietnamským majitelem funguje zhruba dva roky. Hned vedle se nachází večerka s potravinami. Personál obou podniků se vzájemně doplňuje.
„V létě chodí lidí hodně, v zimě je to na nic,“ odpovídá usměvavý výčepní, když se ho ptám, jak se mu s podnikáním v malé obci daří.
Místní do hospody chodí téměř každý den a s majitelem žoviálně klábosí. „Pivo?“ ptá se hospodský s vietnamským přízvukem, jakmile jeho známý vstoupí do dveří. „Velkej rum,“ objednává postarší muž.
Vietnamské hospody pouze s pivem jsou ojedinělé
Další z vesnických hospod, kde točí pivo vietnamský provozovatel, je například v Kadově na Písecku. „Je to výčep spojený s večerkou. Přes sezonu od jara až do podzimu má hospoda hodně zákazníku. V zimě je to horší, protože je málo turistů,“ uvedla starostka obce Vladimíra Tomanová. Vietnamský nonstop je třeba v Českém Brodě.
Podnikatel a předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter nicméně říká, že jsou to zatím jen ojedinělé případy. „Ve Vietnamu je nejoblíbenějším nápojem pivo. Hospody, které by v Česku provozovali Vietnamci a kde by se čepovalo jen pivo, jsou spíš výjimkou,“ konstatuje Winter.
„Spíš je to tak, že na vesnicích po celé republice vznikly vietnamské večerky s potravinami a drogerie. Vietnamci tak zachránili řadu důchodců a maminek, kteří by jinak neměli kde nakupovat. Teď mají finance a chtějí pochopitelně podnikat dál,“ dodává Winter.
Podle něj se lidé z Vietnamu ale stále spíš orientují na restaurace, ve kterých provozují svou národní kuchyni. Opticky to proto dělá dojem, že se všichni dali na restauratérství. Zvlášť v poslední době, kdy závratně stoupla obliba polévky Phó a Češi přišli na chuť vietnamským jídlům.