Ukrajinci zasáhli ruský výcvikový prostor, zabili na šedesát vojáků. | foto: X/@visegrad24

VIDEA TÝDNE: Ukrajinský zásah výcvikového prostoru nebo vlci na Altaji

  • 0
Mezi čtenáři serveru iDNES.cz vzbudilo tento týden největší zájem video, které zachycuje tvrdý útok ukrajinské armády na ruský výcvikový prostor u Podo-Kalinovky. Čtenáře taky zaujal lékař, který vrací ochrnutým pacientům pohyb nebo vlci hloubící si tunely vysokým sněhem na Altaji.

Ukrajinské ozbrojené síly podle několika novinářů a dalších zdrojů v úterý zasáhly ruský vojenský výcvikový prostor u okupované Volnovachy v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. V areálu v té době právě nastoupili vojáci v očekávání příjezdu ruského generálmajora Olega Moisejeva. Při útoku údajně zemřelo nejméně 60 ruských vojáků.

Ruští vojáci opět postříleli ukrajinské zajatce, tentokráte u vsi Robotyne na jihovýchodě země, uvedla v úterý agentura Unian s odvoláním na video, které se rozšířilo po sociálních sítích. Incident se stal už v neděli, kdy ruské jednotky útočily na ves, kterou se podařilo osvobodit loni v létě během ukrajinské protiofenzivy.

Zpěvák Jan Bendig se nestal obětí útoku moukou, jak sám všude rozhlašoval. Celou událost s „pachatelem“ ve skutečnosti zinscenoval, informoval podle redakce Showtime televize Prima mluvčí pražské policie Richard Hrdina. Zpěvákovi tak hrozí až padesátitisícová pokuta za křivé vysvětlení.

Šestnáctiletý Viktor skončil na invalidním vozíku s ochrnutýma nohama poté, co ho předloni na podzim zavalily těžké klády v lese. Má přerušenou míchu, déle než rok nehýbal tělem od pasu dolů. Díky elektroakupunktuře se ale jeho stav zlepšuje. Už začal trénovat chůzi pomocí exoskeletu Unilexa, což je speciální zdravotnická pomůcka vyvinutá a vyrobená v Česku.

Unikátní záběry pořídil jeden z místních pastevců. Je na nich zřetelně vidět, jak si silní jedinci razí cestu, za nimi následují menší, nedospělí vlci a vůdce smečky skupinu uzavírá jako poslední. Vlk, který skupinu vede, se prohrabal metr silnou sněhovou vrstvou a vytvořil tunel, aby mohl zbytek smečky projít. Každých pár metrů vystrkuje hlavu, pozoruje okolí a vyhodnocuje směr, kterým se smečka vydá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video