Protest několika tisíc lidí před soudem v Baškortostánu v ruském Povolží přerostl v potyčky s policií. (17. ledna 2024) | foto: Reuters

VIDEA TÝDNE: Nepokoje v Rusku, Rakušanův spot a pilotka s korunkou krásy

  • 1
V ruském Baškortostánu propukly nepokoje poté, co zde byl odsouzen místní aktivista. Protestující se střetli s policií, která na demonstranty použila obušky a slzný plyn. Ministr Rakušan schytal kritiku za video, v němž zve občany na sérii debat. Mladá pilotka amerického letectva získala titul královny krásy, slovenský europoslanec hrozil západní Evropě a v Hradci Králové srazil recidivista prchajícího soka autem.

Nevídaně mohutné protesty ve středu v ruském Baškortostánu provázely odsouzení aktivisty Faila Alsynova, který se snažil bránit místní přírodu před těžaři. Demonstrace před budovou soudu přerostly v potyčky s policií, která použila slzný plyn a bila demonstranty obušky. Kriminalisté po protestech uvedli, že při střetech bylo zraněno několik policistů.

Premiér Petr Fiala v úterý reagoval na video, ve kterém se ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan navezl právě do šéfa největší vládní strany ODS. Rakušan vyzývá veřejnost, aby s ním přišla debatovat bez cenzury a zve na mítinky do osmi měst. „Má dostatek příležitostí na koaličních jednáních,“ řekl Fiala k tomu, jak řešit kritiku společné práce kabinetu.

V soutěži Miss America 2024 zvítězila dvaadvacetiletá podporučice amerického letectva a studentka oboru veřejná politika na Harvardské univerzitě Madison Marshová. Blondýnka, která v soutěži reprezentovala stát Colorado, se stala historicky první důstojnicí amerického letectva v aktivní službě, jež získala národní titul v soutěži krásy.

Slovenský europoslanec Miroslav Radačovský v úterý na plénu Evropského parlamentu pohrozil západní Evropě, že z ní Slované „udělají trávník“. Proruský politik, který se do EP dostal na kandidátce kotlebovců, také vyzýval, aby už se na Ukrajinu neposílaly zbraně. A minulý týden oznámil, že chce kandidovat na prezidenta. Europoslanci ve středu odsoudili kroky slovenské vlády.

Auto jako zbraň použil čtyřiatřicetiletý muž z Hradce Králové, když v pondělí dopoledne úmyslně najel na pěší zóně do muže, s nímž měl spory. Chvíli předtím ho navíc napadl dřevěnou násadou. Již dříve trestanému muži hrozí až 18 let vězení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video