Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemocí mozku přibývá, víc postihuje lidi na venkově. Na vině jsou pesticidy

  19:29
V Česku žije asi 200 tisíc lidí s neurodegenerativním onemocněním. Zdaleka nejrozšířenější je Alzheimerova choroba, kterou podle odhadů trpí zhruba polovina pacientů. V roce 2050 by se počet nemocných mohl podle odhadů dostat až na půl milionu. Nárůst podle odborníků ale nesouvisí jen se stárnutím, vliv může mít i to, kde žijeme. Například venkov.

Na vzestupu je kromě Alzheimerovy choroby také Parkinsonova nemoc, kterou v Česku trpí zhruba 30 až 50 tisíc pacientů. Stoupá také počet cévních mozkových příhod, ty každoročně postihnou přibližně 25 tisíc Čechů.

Nárůst případů onemocnění mozku do značné míry odráží stárnutí populace. „Věk je rizikový faktor pro řadu neurologických chorob,“ řekl přednosta Neurologické kliniky 1. LF UK a VFN Robert Jech. Například počet případů Parkinsonovy choroby vzrostl mezi lety 1990 a 2016 o 22 procent. „Když ale nezohledníme věk pacientů, pak jde o nárůst o 145 procent,“ upozornil Jech.

Poruchy paměti a nálad bychom neměli podceňovat, varuje neurolog Rusina

Kromě věku ale existují i další rizika. Podle odborníků může mít vliv na výskyt neurodegenerativních chorob také to, kde žijeme. „Paradoxně jsou rizika větší v zemědělských oblastech než ve městě,“ uvedl Jech. Právě tam je totiž větší koncentrace toxických látek, jako jsou například pesticidy.

„Faktorů je ale celá řada, mohou to být i opakované údery do hlavy při kontaktních sportech,“ doplnil Jech s tím, že právě opakovaná drobná zachvění mozku mohou nastartovat neurodegenerativní proces.

Například zánětlivá onemocnění mozku ale podle Jecha klesají. Příčinou je například kvalitní péče či dostupnost antibiotik. Zároveň klesají také ztracená léta v důsledku mrtvice, upozornil Jech.

Parkinson jde poznat i z řeči

Nejčastějším příznakem neurologického onemocnění je podle Jecha změna řeči, může se ale projevit také špatnou motorikou, bolestí či změnami v náladě.

„Řeč je velmi důležitý komunikační prostředek. Je velmi komplexně řízená. Stačí málo, aby nefungovala tak, jak má,“ uvedl Jech. Nejčastější poruchou jazyka je podle něj afázie, tedy neschopnost formulovat myšlenku, nebo dysartrie, kdy pacient ví, co chce říct, ale neřekne to správně.

Právě poruchy řeči jsou důležitým příznakem, který je podle Jecha potřeba umět poznat. „Pokud vznikne náhle, například během několika minut, může jít o příznak mrtvice, která vyžaduje urgentní řešení. Pacient se v takových situacích nedokáže vyjádřit. Buď nemluví vůbec, nebo opakuje stejná jednoduchá slova nebo slabiky, a sám je tím nepříjemně překvapen,“ popsal Jech s tím, že v takovém případě jde o motorickou afázii.

Alzheimer trápí v Česku 160 tisíc pacientů. Čísla rostou, varují odborníci

Druhým typem je senzorická afázie, kdy si pacient není vědom, že hovoří nesouvisle a podle Jecha tvoří „slovní salát“. Obě formy afázie se ale podle Jecha často míchají navzájem.

Řečové poruchy mohou ale podle odborníků značit také pozvolný projev jiného onemocnění. Například u Alzheimerovy nemoci může jít o poruchu obsahu řeči. U Parkinsonovy choroby je řeč tichá a monotónní, u amyotrofické laterální sklerózy (ALS) zase setřelá, pacientovi dělá problém pohyb jazykem a rty.

Neurologická klinika VFN se zabývá také výzkumem řeči a příznaků, které předcházejí vzniku neurodegenerativních poruch. Lékaři například díky analýze řeči umí rozpoznat první projevy Parkinsonovy nemoci, které jsou sluchem těžko postřehnutelné.

Třes přichází později. Jaké jsou první příznaky parkinsona?

Každé neurodegenerativní onemocnění má podle lékaře Filipa Růžičky tři základní vlastnosti. „Jde o specifický typ bílkovinného shluku, počáteční postižení určitého místa v mozku a postupné šíření patologických změn v čase mozkovou tkání. Stupeň a konkrétní oblasti zasaženého mozku rozhodují o míře klinických příznaků, mezi které mohou patřit například různé typy afázie, poruchy paměti a orientace v prostoru, změny v chování, třes nebo nejistá chůze,“ uvedl Růžička.

Metoda FAST jako pomoc při mrtvici

Kromě Alzheimerovy a Parkinsonovy nemoci představují nejčastější onemocnění cévní mozkové příhody. Podle primářky Neurologické kliniky VFN Petry Rekové postihne mrtvice až 25 tisíc lidí ročně, navíc představuje až 40 procent smrtelných neurologických onemocnění.

„Bohužel nevím, jak velká část pacientů unikne diagnostice, protože mají lehké příznaky, podcení je a nedostaví se k vyšetření. Druhá část má naopak postižení tak výrazné, že zemřou, než se dostanou k lékařské péči,“ upozornila Reková.

Strach z nemoci je desetinásobně větší zabiják než nemoc sama, říká psychiatr

Příznaky podle Rekové vznikají náhle, často jde například o poruchu řeči, citlivosti či rovnováhy. „Z 80 procent případů je jedním z příznaků postižení obličeje nebo řeči,“ uvedla Reková.

Lidé mohou k určení mrtvice použít metodu FAST, tedy Face (obličej), Arm (paže), Speech (řeč) a Time (čas). Pokud má člověk podezření, že někdo v jeho okolí prodělává mozkovou příhodu, měl by pacienta vyzvat, aby se usmál nebo vycenil zuby a předpažil. Také by měl pozorovat pacientovu řeč, zda mluví zřetelně či zda není zmatený.

Symptomem mrtvice je také například pokleslý ústní koutek či neschopnost předpažit obě horní končetiny a udržet je ve stejné výšce. Pokud lidé zaznamenají u postiženého alespoň jeden z příznaků, měli by podle Rekové neprodleně volat linku 155.

Na onemocnění upozorňuje i divadlo

Růžička se podílel také na divadelní adaptaci novely Vděk francouzské prozaičky Delphine de Vigan. Hru v listopadu uvedlo divadlo Viola. Hlavní hrdinka, kterou ztvárnila herečka Klára Cibulková, trpí afázií a nesmyslně zaměňuje či vynechává slova.

Právě Růžička při přípravě hry působil jako odborný poradce. „Veřejnost nemá koncept toho, jak včas poznat příznaky, abychom je mohli včas začít léčit,“ řekl s tím, že divadlo by mohlo podobné onemocnění lidem přiblížit.

Spolu s Cibulkovou vystupuje v inscenaci herečka Anna Kameníková a herec Ladislav Hampl. Režie se zhostila Martina Kinská, která je také autorkou divadelní adaptace.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...