Komunisté Milan Krajča, Roman Roun a Josef Skála dorazili do Sněmovny s peticí...

Komunisté Milan Krajča, Roman Roun a Josef Skála dorazili do Sněmovny s peticí proti přítomnosti cizích vojsk na území ČR. | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Komunisté se vrátili do parlamentu. Bouřili proti obranné smlouvě s USA

  • 136
Komunisté se po dvaceti měsících - na pár desítek minut - vrátili do Sněmovny, z níž je vypoklonkovali voliči, když jim ve volbách dali jen 3,6 procenta hlasů. Hájili petici proti přítomnosti cizích vojsk na území ČR. „Lidé cizí vojska u nás jednoznačně odmítli a jestliže to současná vláda znovu nastoluje, je to nehoráznost,“ tvrdil místopředseda KSČM Milan Krajča.

Vystupoval proti česko-americké obranné smlouvě DCA. „Uvedená smlouva je smlouvou vazalskou, likvidující zbytky suverenity naší země,“ prohlašoval komunista.

A spolu s ním proti smlouvě protestovali i bývalý místopředseda komunistické strany Josef Skála, který chtěl kandidovat na prezidenta, ale nesehnal pro to potřebné podpisy, a mluvčí KSČM Roman Roun.

Smlouvu DCA mají poslanci řešit za týden - 27. června

Česko-americkou obrannou smlouvu DCA začne Poslanecká sněmovna projednávat 27. června. „Je to vysoce pravděpodobné,“ sdělil mluvčí šéfky Sněmovny Martin Churavý.

„Snad ano. Je to naše přání,“ uvedla pro iDNES.cz ministryně obrany za ODS Jana Černochová.

O datu 27. června mluvil také předseda SPD a šéf petičního výboru Tomio Okamura při veřejném projednávání petice komunistů proti přítomnosti cizích vojsk na území ČR.

„My, níže podepsaní občané, rozhodně nesouhlasíme s jakoukoliv cizí vojenskou přítomností v České republice a vyzýváme představitele naší země, aby odmítli rozmístění cizích vojsk, základen a zbraní na našem území,“ píše se v petici proti česko-americké obranné smlouvě DCA, kterou zatím podepsalo 11 931 občanů.

„Pokud nepomohou petice, pokud nepomohou protesty, vyzvu k projevům občanské neposlušnosti,“ řekl ve Sněmovně Roun, který se označil za pacifistu.

Odsoudil i zabíjení ukrajinských civilistů ruskou armádou, ale rychle přešel k válce Američanů ve Vietnamu. Skála vyzval poslance petičního výboru, aby se zasadili o všelidové referendum o smlouvě DCA.

„Spojené státy jsou nejdůležitější partner v rámci alianční obrany,“ řekl při jednání petičního výboru zástupce ministerstva obrany Jan Jireš. Zopakoval, že sama smlouva neznamená přítomnost amerických vojáků v Česku.

Obrana Evropy je založena na angažmá USA

Smlouvu o obranné spolupráci se Spojenými státy americkými schválila koncem dubna vláda Petra Fialy. „Obrana Evropy je založena na angažmá amerických ozbrojených sil. Tak to bylo, je a pevně věřím, že i v budoucnu bude,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová.

Zdůraznila, že smlouva DCA neznamená ani přítomnost amerických vojenských sil v Česku, ani rozhodnutí o zřízení americké vojenské základny v zemi. Smlouvu ihned vláda zveřejnila na internetu.

Smlouvu musí ještě schválit obě komory parlamentu a pak ji dostane k ratifikaci prezident Petr Pavel. Podle premiéra Fialy je dohoda s USA významná z hlediska bezpečnosti a strategie v nynějších neklidných časech a zvyšuje bezpečnost České republiky i českých občanů.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video