Ministr Pospíšil si nechal prošetřit  vše kolem rušiček ve věznicích

Ministr Pospíšil si nechal prošetřit vše kolem rušiček ve věznicích

Ve Vězeňské službě začaly padat hlavy

  • 12
Při zadávání zakázky na rušení mobilů ve věznicích chybovalo osm lidí z vedení Vězeňské služby. Inspekce ministra tři z nich podezírá z trestného činu. První náměstek ředitele vězeňské služby Zdeněk Kreuziger rezignoval.

V aféře kolem rušiček ve věznicích dnes promluvila inspekce ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. A její "mluvení" má podobu zprávy, která potvrzuje už dřívější podezření.

Inspekce totiž oznámila, že výběr rušiček nebyl rozhodně v pořádku. Dokonce je možné, že několik zástupců Vězeňské služby porušilo zákon.

"Kontrola prokázala pochybení u vedoucích představitelů Generálního ředitelství vězeňské služby," prohlásil dnes odpoledne Pospíšil.

Šéfové podle něj udělali chybu v tom, že rušičky mobilních telefonů převzali a zaplatili, aniž by fungovaly.
 
"Zodpovědnost za tuto zakázku nese podle naší kontroly osm lidí z generálního ředitelství. U tří z nich je podezření ze spáchání trestných činů, u zbylých pěti jde o porušení pracovní kázně," řekl ministr.

Šéf Kula: Přímou zodpovědnost necítím
Svůj post si zatím udržel nejvyšší šéf Vězeňské služby Luděk Kula. Ten i dnes tvrdil, že neodstoupí.

„V mém případě jde jen o obecné pochybení,“ tvrdil s tím, že přímou zodpovědnost necítí.

„Tuto zakázku řešili moji podřízení, já jen podepisoval smlouvu," snažil se hájit.

Pospíšil v této chvíli za Kulou stojí, dnes tvrdil, že ho neodvolá. Vyšetřování ale nekončí, takže Kula nic jistého nemá.

Na problémy kolem rušiček upozorňovali zatím naposledy poslanci kontrolního výboru, kteří ostře kritizovali celé vedení Vězeňské služby.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video