Platby pojišťovnám za děti či důchodce mají růst automaticky, jako důchody

  • 25
Stejně tak jako důchody by se i platby státu zdravotním pojišťovnám za děti, důchodce, matky na mateřské, nezaměstnané či uprchlíky měly v budoucnu zvyšovat automaticky o inflaci a o polovinu růstu reálných mezd. „Rozhodli jsme se jít osvědčenou cestou, kterou známe ze zvyšování penzí,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS.

„Jsem rád, že se nám podařilo najít valorizační mechanismus,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09. „Je to vítězství pacientů, budou mít jistotu, jak budou vypadat úhrady zdravotní péče,“ tvrdí Válek.

Příští rok by tak měla být podle predikce vlády měsíční platba státu 1878 korun. Celkově by stát podle návrhu valorizace odvedl příští rok za státní pojištěnce asi 139,7 miliardy korun, o 10,6 miliardy víc než letos.

Návrh vládní koalice předloží při jednání zdravotního výboru Sněmovny a opozice bude mít podle Stanjury možnost se k návrhu připojit.

Stát nyní platí za každého státního pojištěnce od ledna 1 967 korun měsíčně, o dvě stovky víc než loni. Od července to má být podle návrhu vlády Petra Fialy o čtyři stovky méně, tedy 1 567 korun za měsíc. Ten zatím ve Sněmovně prošel prvním čtením při mimořádné schůze Sněmovny. Zdravotní pojišťovny mají podle Stanjury na účtech dost peněz a nižší platby od státu v druhé polovině roku je nijak neohrozí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video