Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová a předseda poslaneckého klubu ODS Marek...

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová a předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda při schůzi Sněmovny 8. července 2022 | foto: ČTK

Spor o snížení plateb zdravotním pojišťovnám rozvrátil jednání Sněmovny

  • 234
Poslaneckou sněmovnu ochromil spor o změnu zákona o pojistném na veřejném zdravotním pojištění, který má znamenat snížení plateb státu zdravotním pojištěním za státní pojištěnce - důchodce, děti, studenty, ženy na mateřské či nezaměstnané. Opoziční hnutí ANO a SPD si vzala celkem tři a půl hodiny pauzu na porady svých klubů a ukončila tím páteční jednání.

Kvůli výši plateb zdravotním pojišťovnám se přou strana již delší dobu. Podle opozičních poslanců bude 14 miliard, o které vláda chce letošní platby státu snížit, ve zdravotnictví chybět a může docházet ke snížení dostupnosti péče.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová proto v pátek protestovala, protože tento bod, který do programu dodatečně prosadila vládní koalice, vůbec nebyl na pozvánce na schůzi. A vzala si proto jménem ANO pauzu na 90 minut. Následně totéž na další dvě hodiny udělal šéf poslanců SPD Radim Fiala.

„Je to zákon, se kterým hnutí ANO má dlouhodobě problém, protože je to zákon, kde se bere 14 miliard veřejnému zdravotnímu pojištění,“ řekla Schillerová. „My jsme přesvědčeni, že bychom měli mít prostor, že bychom na to měli mít možnost se připravit, prostor říci k tomu, že se bere 14 miliard ze zdravotního pojištění, že to podle našeho názoru sníží dostupnost zdravotní péče,“ prohlásil Radim Fiala.

Zákony může Sněmovna podle svého jednacího řádu schvalovat ve středu a v pátek od 9 do 14 hodin (pokud se poslanci neshodnou jinak), takže jednání předčasně skončilo a poslanci v něm budou pokračovat až ve středu dopoledne.

Stát platí od ledna za každého svého pojištěnce 1967 korun měsíčně, o 200 korun víc než loni. Podle upravené novely by měly platby klesnout od srpna na 1487 korun tak, aby průměr za celý rok odpovídal loňské částce. Původně předloha předpokládala odvody 1567 korun měsíčně už od července.

Stanjura: Opozice nepřipravila ani jeden pozměňovací návrh

Počínání opozice, která už před jedenáctou hodinou ukončila páteční jednání sněmovny, rozčílilo ministra financí Zbyňka Stanjuru z ODS. „Tak já vám řeknu, kolik pozměňovacích návrhů připravila naše opozice, která dlouhodobě s tím zákonem nesouhlasí a nelíbí se jí platba na příští rok. Ani jeden! Ani jeden. A teď se musí poradit. Já to respektuju, ale myslím si, že se nemají o čem radit, že to je jen zastírací manévr, abychom to dneska nemohli projednat. No neprojednáme to dneska, projednáme to příště. Těším se na ty projevy. A budu se vás ptát, když tak nesouhlasíte s tou částkou, proč jste žádný protinávrh, pozměňovací návrh, nepřipravili,“ řekl Stanjura.

Spory mezi stranami vyvolalo před tím i to, že hnutí ANO chtělo prosadit přednostní projednání vládní předlohy, kterou by chtělo opravit možnost předčasné penze pro zdravotnické záchranáře. Ti se osobně vypravili do Sněmovny, ale přišli marně.

Na návrh Marka Výborného z KDU-ČSL totiž Sněmovna rozhodla, že důchodovou novelu bude schvalovat také až příští týden ve středu. Výborný poukazoval na to, že předkladatel zákona, ministr práce a sociálních věcí a šéf lidovců Marian Jurečka, je řádně omluvený z pracovních důvodů, a že bez něj nemá smysl návrh projednávat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video