Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kvůli černému kašli je třeba doočkovat děti od 10 do 11 let, řekl Válek

  12:21aktualizováno  14:40
Děti od 10 do 11 let, které neabsolvovaly poslední dávku očkování proti černému kašli, by se měly doočkovat. V pořadu Za pět minut dvanáct to řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Očkování doporučil také seniorům. Česko ale podle něj epidemii černého kašle nečelí. V současné době je onemocnění na vrcholu, ten podle ministra může trvat i několik týdnů.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se svými náměstky bilanční tiskové konferenci (21. prosince 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

Nejvíce infikovaných je podle Válka ve věku 15 až 19 let. „Rozhodně by mělo proběhnout přeočkování všech dětí ve věku 10 až 11 let, tedy čtvrtou, respektive pátou dávkou vakcíny,“ řekl ministr. Rodiče by měli nechat děti v tomto věku přeočkovat, pokud tak ještě neudělali. Další klíčovou skupinou jsou podle něj těhotné ženy, aby se děti rodily s protilátkami.

Místopředsedkyně sněmovního výboru pro zdravotnictví Karla Maříková uvedla, že není nutné přeočkovat celou populaci. Riziku podle ní čelí například starší generace, které už nemají protilátky. Lékaři se podle ní zatím nepotýkají s návalem pacientů, kteří se chtějí nechat přeočkovat. „Vždy záleží, o jakém množství pacientů se bavíme,“ řekla.

Praktičtí lékaři v posledních týdnech mluví o nedostatku vakcín. Válek v pořadu potvrdil, že někteří lékaři měli problém s objednáváním vakcín, podle něj by ale v současnosti neměl být problém je dostat.

„Požádali jsme o zjednodušení informovanosti, aby ty nejvíc používané vakcíny byly vždy na prvním místě v seznamu objednávaných vakcín,“ řekl Válek.

K dispozici je podle ministra například 9000 dávek očkovací látky Boostrix, dalších 120 tisíc dávek bude podle něj postupně přicházet. Dostupná je také vakcína Adacel Polio, celkem je k dispozici 40 tisíc vakcín, dalších 141 tisíc ještě dorazí.

Není to epidemie, řekl Válek

„Epidemii tu určitě nemáme,“ řekl Válek. Uvedl, že vrchol vlny černého kašle může trvat několik týdnů. Podle něj se narůstající četnost případů netýká jen černého kašle, ale i dalších onemocnění, a to například kvůli snížené imunitě.

Maříková upozornila, že černý kašel má vysokou infekčnost, což může být problém právě kvůli klesající proočkovanosti. Vliv na šíření černého kašle podle ní může zároveň mít také migrační vlna z Ukrajiny, kde je proočkovanost nižší. Lidé by ale podle ní neměli panikařit. „Spíše by měli být seznámeni s tím, jaké jsou projevy, aby si na to dali pozor,“ dodala Maříková.

Pražská hygiena chybovala, když dětem bez očkování zakázala účast ve škole

„Nemohou za to vůbec uprchlíci, a už vůbec uprchlíci z Ukrajiny,“ řekl Válek s tím, že proočkovanost ukrajinských dětí v Česku je naopak vyšší, než u českých dětí.

Nejvíce nemocných z 2273 v celé ČR je ve věkové skupině 15letých až 19letých. Podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) dosahuje 120 na 100 000 obyvatel. Zhruba třetinová je nemocnost u desetiletých až 14letých a u nejmenších dětí, nakažení jsou ale ve všech věkových skupinách. Nemoc se projevuje zajíkavým kašlem, na který nezabírají běžné léky. Může dojít i k zástavě dechu a lapavých nádechům připomínajícím kokrhání kohouta.

14. března 2024

Očkování proti černému kašli je součástí povinného očkování v dětství. Je v takzvané hexavakcíně, která se dává proti černému kašli, záškrtu, tetanu, dětské obrně, virové hepatitidě B a hemofilovým nákazám B podle očkovacího kalendáře v devíti týdnech, čtyřech měsících a zhruba roce. Další přeočkování je v pěti a deseti či 11 letech.

Podle předsedy České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Romana Chlíbka je proočkovanost hexavakcínou 96 procent, na přeočkování dorazí 90 procent starších dětí. Vliv na současný nárůst má podle odborníků covidová epidemie, kdy se nemoc vlivem protiepidemických opatření téměř nešířila, ale také změna očkovací látky v roce 2007. Nová má méně nežádoucích účinků, tvoří ale nižší hladinu imunity.

Továrna na penicilin

Evropská komise už od Česka obdržela návrh k české továrně na penicilin. Pokud jej notifikuje, začne výstavba, řekl Válek. O tom, v jakém kraji továrna vznikne, je podle něj předčasné hovořit.

Loni v prosinci Válek uvedl, že stavba továrny na penicilin by měla začít do konce volebního období vlády, více podrobností ale neupřesnil. Řekl také, že termín zahájení stavby bude možné oznámit ještě do konce loňského roku nebo v prvních 14 dnech roku letošního.

Omluvy, novela a továrna na penicilin. Jak Válek bojoval s nedostatkem léků

Válek vysvětlil, že proces zdržela sektorová analýza farmaceutického průmyslu, kterou vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. O tom, jak v Česku penicilin vyrábět, respektive produkovat nebo blistrovat, jednal Válek jak s ministrem průmyslu Jozefem Síkelou, tak s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou.

„Na to je potřeba notifikace z Evropské komise. Shodli jsme se na tom, jaký model bude nejlépe notifikovatelný. Pan ministr Síkela předložil tento model v uplynulých dnech. My teď čekáme na vyjádření komise stran notifikace. Pokud ten náš návrh znotifikuje, tak začneme stavět. Doufáme, že to bude rychle,“ uvedl Válek.

Válek v debatě ujistil, že pacienti mají dostatek základních léků. Připustil ale, že ohledně léků lze očekávat další výpadky, evropské autority podle něj odhadly jejich trvání zhruba na tři roky.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...