V Praze už vlaje vlajka NATO

- Vlajka Severoatlantické aliance vlaje od čtvrtka před sídlem ministerstva obrany v Praze. Společně s českou vlajkou byla za zvuku hymen aliance a České republiky za účasti velvyslanců členských zemí NATO a vojenských a leteckých přidělenců těchto států vztyčena půl hodiny před polednem.
Ceremoniál vztyčování vlajek trval jen několik minut. Ministr obrany Vladimír Vetchý nejprve provedl přehlídku čestné stráže a poté nařídil vlajky vztyčit. Slavnostní okamžik, kterému přálo slunečné počasí, měl však jednu chybičku na kráse. Vojákovi, který vztyčoval českou vlajku, se do konce hymny nepodařilo prapor zcela vysunout a vlajka tak skončila asi jeden a půl metru pod vrcholem stožáru. Na své místo se dostala až po skončení ceremoniálu.
"Je to pro nás slavnostní tečka za oslavami našeho vstupu do NATO," řekl po přípitku s hosty slavnosti ministr obrany Vladimír Vetchý. Období oslav však podle něj nejsou žádné prázdniny a pracovníci ministerstva obrany tvrdě pracují. Sám ministr to potvrdil tím, že krátce po poledni odešel na lekci angličtiny.
NATO bude v blízké době velmi významně investovat do infrastruktury v České republice, uvedl Vetchý v souvislosti s úterním rozhodnutím infrastrukturního výboru NATO, který přidělil České republice částku v hodnotě 61 miliónů korun na přípravu projektů na výstavbu infrastruktur pro nové radary. Vetchý však upozornil na to, že české firmy, které se chtějí účastnit tendrů na alianční projekty, musí mít bezpečnostní prověrky.
Vetchý se nedomnívá, že ČR bude mít někdy plně profesionální armádu. "Spíš bychom měli vytvářet možnosti a příležitosti i pro vysokoškoláky a středoškoláky, aby do armády vstoupili, protože potřebujeme vytvořit také záložní důstojnický sbor," řekl ministr.
Vlajka NATO zavlála před ministerstvem obrany téměř týden poté, co ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová převzala ratifikační listiny od ministrů zahraničí tří středoevropských států a ukončila tak oficiálně přijímání České republiky, Polska a Maďarska do aliance.
Na základně českého kontingentu stabilizačních sil (SFOR) v Bosně zavlála vlajka NATO již v pátek dokonce několik hodin předtím, než se ČR stala oficiálně členem aliance.
Od úterního dopoledne vlají prapory nových členů také před sídlem NATO v Bruselu i před vrchním velitelstvím ozbrojených sil NATO v Evropě (SHAPE) poblíž belgického města Mons. Od středy jsou vlajky ČR, Polska a Maďarska k vidění také před sídlem velitelství aliance v Atlantiku v americkém Norfolku.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video