V lese ležela nevybuchlá munice

  • 24
Desítky kilogramů nevybuchlé munice našel náhodný chodec v sobotu odpoledne v lese u Lužné u Rakovníka. Přivolaný policejní pyrotechnik musel dokonce jeden ruční granát zlikvidovat přímo na místě, ostatní munici odvezl.

Kromě uvedeného granátu vzor 24, pocházejícího z výzbroje německého wehrmachtu, pyrotechnik v lese objevil také jedenáct plných zásobníků (zhruba sto kilogramů)  munice ráže 7,92  do protiletadlového kanónu, deset kilogramů nábojů Mauser  a dva dělostřelecké granáty ráže 57 milimetrů sovětské výroby.

"Ostatní munici pyrotechnik naložil a odvezl k likvidaci na bezpečné místo," dodal mluvčí rakovnické policie René Černý.

Mezi největší "naleziště" nevybuchlé munice patřil loni na podzim bývalý rybník u Čáslavi na Kutnohorsku.

Středočeští a kutnohorští policisté a pyrotechnici tam během tří týdnů našli  tři a půl tuny pěchotní munice, sto devadesát šest nábojů ráže patnáct milimetrů, téměř tisíc čtyři sta nábojů ráže dvacet milimetrů, dvacet puškových granátů, deset dělostřeleckých granátů, osm ručních granátů a dělostřeleckou minu ráže osmdesát milimetrů.

"Akce tehdy začala díky poznatkům kolegů z Okresního ředitelství policie Kutná Hora," uvedla středočeská policejní mluvčí Soňa Budská. 

Také zde tenkrát pyrotechnici část nalezené munice vzhledem k její nestabilitě a nebezpečnosti zlikvidovali přímo na místě a zbytek odvezli.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video