Eutanazie v české legislativě chyběla. pojistku proti ní přinese novela zákona o zdravotních službách.

Eutanazie v české legislativě chyběla. pojistku proti ní přinese novela zákona o zdravotních službách. | foto: Profimedia.cz

V českých zákonech se poprvé objeví pojistka proti eutanazii

  • 46
Eutanazii sice zakazuje mezinárodní Úmluva o lidských právech a biomedicíně, která platí i pro Českou republiku, naše legislativa ji ale dosud nezahrnuje. Pojistku proti eutanazii přinese až reformní úprava zákona o zdravotních službách, která nyní prošla prvním čtením ve Sněmovně.

Novelu zákona nyní čeká projednávání ve zdravotním výboru. Nová norma upravuje práva pacienta, včetně dříve vyslovených přání. Může dopředu stanovit, jak mají lékaři postupovat při léčbě, když pacient nebude schopen o sobě rozhodovat, například bude v bezvědomí, uvedl legislativní náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek.

Přání platí pět let, pak se musí obnovit. "Nová je pojistka proti eutanazii, protože je tam jasně uvedeno, že dříve vyslovenému přání nelze vyhovět, pokud by směřovalo k aktivnímu ukončení života," upřesnil náměstek.

Přání pacienta musí být podle připraveného zákona buď na notářsky ověřené listině, kterou by měl mít pacient u sebe, nebo se zapíše do jeho zdravotní dokumentace. Zápis v dokumentaci podepíše ošetřující lékař, pacient a svědek. Přání se použije při přijetí do péče nebo kdykoli v průběhu hospitalizace.

Rodit v utajení budou jen Češky

Norma potvrzuje například i utajené porody. Ty už na rozdíl od eutanazie v dosud platném zákoně o zdraví lidu jsou, nic se na dosavadní úpravě nemění.

Utajený porod mohou zdravotnická zařízení poskytnout jen ženám s trvalým pobytem v Česku. Nemocnice sice zjistí totožnost ženy, aby mohla péči vykázat zdravotní pojišťovně, data ženy ale musí ochránit tak, aby se nedostala k nikomu nepovolanému.

Cizinky na utajený porod placený pojišťovnou podle připravené normy nárok nemají. Podle názoru Legislativní rady vlády se tím cizinky nediskriminují. Utajený porod nepatří do harmonizační sféry s EU, a proto je možné pravidla upravit po svém. "Mluví se o obdobném zacházení, ne že by podmínky měly být stejné ve všech státech," shrnul Plíšek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video