Už pošesté se běžci vsadí pro Paraple

Druhý červnový čtvrtek opět zaplní stadion pražské Slavie Běh pro Paraple. Už pošesté se tu lidé budou vsázet a běhat. Na letošní ročník se mohou těšit i malí a velcí milovníci pohádek. V průběhu odpoledne totiž bude pokřtěno CD pohádek Kdo to psal, ten to čte.

Bude to už třetí CD z edice ve prospěch Centra Paraple. Pohádkové příběhy napsali a na disku i čtou Arnošt Goldflam, Václav Havel, Ivan Martin Jirous, Zdeněk Svěrák  a Petr Šabach.

"Běh pro Paraple je benefiční akce, která je příležitostí pro setkání Centra Paraple a veřejnosti. Pomáhá podnítit zájem o lidi se zdravotním postižením a ovlivňovat postoj veřejnosti k nim," vysvětlila Alena Kábrtová, ředitelka Centra Paraple, jehož partnerem je i iDNES.

Ve čtvrtek 9. června jsou od půl čtvrté odpoledne na stadionu ASK Slavia na programu i závody dětí na koloběžkách, měření sil zástupců médií a exhibiční závody firem a osobností.

Loni se na oválu objevili kromě Zdeňka Svěráka nebo Michala Horáčka například i Martin Doktor, Zora Jandová či Jiří Menzel.

Organizátoři zaregistrovali přes tři sta běžců a na místě se v hotovosti vybralo přes 71 tisíc korun. Celkový výtěžek akce ale přesáhl 390 tisíc.

Autorem celé myšlenky je textař a podnikatel Michal Horáček. Před šesti lety se vsadil o sto tisíc, že vyhraje v běhu na pět kilometrů. Zvítězil, peníze věnoval Centru Paraple a vyzval k následování.

V červnu 2000 pak uspořádal Svaz paraplegiků první Běh pro Paraple.

V běhu na stometrové trati závodili dospělí, děti s rodiči nebo samy na koloběžkách. Závody veřejnosti se střídaly se soupeřením médií a firem. Startovaly také mnohé známé osobnosti.

Projekt pomůže získat Centru Paraple peníze na programy pomoci vozíčkářům po poranění míchy.

Zdeněk Svěrák s Janem Třískou na Běhu pro Paraple v roce 2002.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video