Už i Špidla to ví: k biči patří cukr

  • 3
Základní problém takzvané druhé etapy reformy veřejných financí se skrývá v tom, co řekl na její obranu Zdeněk Škromach: "Změny, na nichž jsme se dohodli, jsou kompromisem, který se dá ustát. Vybere se více, ale jsou tam významné sociální kompenzace pro důchodce a mladé rodiny."

Rozumíte tomu? Pořád přece nevíme, proč vláda potřebuje vybrat více peněz. Proč raději nechce ušetřit? Co tak pěkného s našimi penězi udělá?

Proč zrovna devatenáct, a ne sedmnáct, či proč nezůstalo dvaadvacet? Mluvíme o horní sazbě DPH. Z žádných společenských zákonů nevyplývá, proč by měla být například voda dražší a teplo levnější.

Zkrátka "kompromis, který se dá ustát". Ale nazývat to reformou? A "kompenzace pro důchodce a mladé rodiny"? Sociální demokraté se prostě poučili z toho, jak klesla jejich obliba. Vědí už, že když elita práská bičem, musí nabídnout lidu aspoň kostku cukru.

Tu mají olíznout důchodci a rodiny s malými dětmi. Není to vymyšleno špatně. Kdo by nepřál přilepšení miminkům a starým lidem? Poněkud hůř je promyšleno, kdy cukřík dostanou: v červnu.

Tedy přesně ve chvíli, kdy volbami do evropského parlamentu začíná volební rok. Pokud bude opozice horlit o cynickém nákupu vládních voličů, těžko jí bude moci koalice chytře oponovat.

Bude-li ODS kritizovat druhý krok reformy jako nepromyšlený, bude mít také pravdu. Stačí jí, aby citovala onu Škromachovu větu. Jistě, pro ČSSD, Unii svobody a křesťanské demokraty je příjemné, že se shodli, jak vyberou od lidí víc peněz.

Jenže k čemu je ta shoda jiným? Vláda patrně naplní svůj slib, že sníží astronomický schodek státního rozpočtu. Nikoliv však tím, že ušetří, nýbrž tak, že lidem víc sebere. A vybraným šťastlivcům to osladí.

Nejspíš počítá s tím, že odměnění ji za to zahrnou voličskou láskou. I ti by však měli porovnat bolest a ponížení, když jste práskáni bičem, s prchavou rozkoší z kostky cukru. A myslet na chudáky, kteří nemají ani to.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video