Policie už obvinila sedm lidí ze schvalování ruské agrese, další případy řeší

  • 114
Od úterý se budou uprchlíkům vydávat víza dočasné ochrany, řekl po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan. Vláda taky vypíše druhé kolo dotací za 300 milionů korun pro obce a neziskový prostor na podporu integračních a adaptačních aktivit. Česká policie vyšetřuje případy napadení Ukrajinců i schvalování ruské agrese.

„V tuto chvíli nemáme žádnou relevantní informaci, že by nouze uprchlíků na našem území byla jakkoliv zenužívána,“ řekl na pondělním brífinku první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Policie podle něj v souvislosti s válkou na Ukrajině přijala 415 podání, úkony trestního řízení zahájila ve 112 z nich. „Většinu tvoří poškozování proruských symbolů, devětadvacet trestných činů se týká přímého schvalování ruské agrese a v sedmi případech už policisté obvinili konkrétní pachatele,“ oznámil Vondrášek.

Od počátku války se stalo v Česku 35 Ukrajinců obětí trestného činu. Převážně jde o krádeže, u čtyř případů však policisté prověřují ideový motiv. U tří případů šlo o slovní napadení, v jednom o fyzické. „Z těchto čísel nám v žádném případě nevyplývá nic alarmujícího,“ uvedl Vondrášek.

Vláda chce rozšířit adaptační a integrační aktivity pro ukrajinské uprchlíky, vypíše tedy druhé kolo dotací na jejich podporu pro obce a neziskové organizace za 300 milionů, oznámil v pondělí Rakušan.

Ministr vnitra vyzval uprchlíky z Ukrajiny, aby hlásili úřadům změnu pobytu. „Pro poskytování efektivní podpory potřebujeme znát aktuální adresu pobytu. Chtěli bychom proto požádat, aby případné změny byly hlášeny odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Nemusí se to hlásit osobně, lze to udělat i poštou, formuláře najdou lidé na našich stránkách,“ řekl Rakušan.

Vydávání víz dočasné ochrany je náročnější

Ministerstvo vnitra bude od úterý vydávat víza za účelem dočasné ochrany, které nahradí speciální víza. Těch vydalo vnitro už více než 200 tisíc. Pro držitele starších typů se nic nemění, do systému dočasné ochrany budou automaticky převedeni.

„Upozorňuji, že toto řízení bude časově náročnější, než to o vydání víza o strpění pobytu. Je nutné předložit žádost, včetně fotografie, nebo ji pořídit, bude problém i s těmi, kdo nepředloží cestovní pas,“ upozornil náměstek policejního prezidenta.

Zneužívají oběti války. Na uprchlická centra se zaměřila ukrajinská mafie

S udělenou dočasnou ochranou mohou lidé pobývat na území České republiky až rok, maximálně do 31. března 2023. Umožní přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, volný přístup na trh práce a nárok na další asistenci, například při ubytování.

Od pondělí začal platit lex Ukrajina, díky kterému mohou uprchlíci například pracovat bez pracovního povolení, řeší ale i sociální podporu nebo zdravotní péči.

Státní instituce do večera nahlásí kapacity

Česko naráží na hranici kapacity, během níž je schopno garantovat běžencům základní komfort, přiznal v neděli Rakušan. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu uprchlo do Česka na 270 tisíc lidí, uvedl v neděli Rakušan. Polovinu z nich tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy.

Do pondělní půlnoci musí státní instituce nahlásit volné ubytovací kapacity. Vnitro vytvoří přehlednou tabulku, kterou chce už od zítra sdílet v systému s krajskými asistenčními centry pro uprchlíky.

Uprchlíkům už neposkytujeme komfort jako na začátku, přiznal Rakušan

O prodloužení nouzového stavu ke zvládání přílivu uprchlíků požádá Rakušan vládu ve středu. O jeho délce plánuje ještě diskutovat, zatím platí nouzový stav do 2. dubna. Návrh prodloužení podléhá souhlasu Sněmovny. „Potřebujeme ho ke krizovému řízení a rychlému přijímání opatření na pomoc příchozím,“ uvedl Rakušan. Dodal, že je tak možné uprchlíky rozdělovat mezi kraji nebo že víza mohou vyřizovat i policisté.

Ve spolupráci s hejtmany dochází k vnitrostátnímu přerozdělování uprchlíků do různých krajů. Nejvíce jich je podle statistik vnitra v Praze, jejich počet se blíží 50 tisícům. Následuje Středočeský kraj se skoro 30 tisíci lidmi a Jihomoravský s více než 20 tisíci. Nejméně lidí je stále v Olomouckém a Zlínském kraji, a to pod 6 tisíc.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video