Otevření centra na pomoc ukrajinským uprchlíkům před válkou na Ukrajině v nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně (3. března 2022) | foto: Jan Salač MAFRA, MAFRA

Na bydlení pro Ukrajince chce Bartoš miliardu eur z mimořádného fondu

  • 28
Česko by chtělo využít miliardu eur (24,9 miliard korun) z mimořádného fondu obnovy Evropské unie na stavbu ubytování a další náklady spojené s péčí o lidi prchající z Ukrajiny před ruskou invazí. V pátek to v Bruselu řekl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Ten o tomto záměru hovořil s činiteli Evropské komise.

Ministerstvo podle něj plánuje v dubnu spustit program podpory pro obce a kraje zajišťující bydlení pro Ukrajince. 

Česko patří po výrazně nejvytíženějším Polsku k zemím, kam z válkou zasažené Ukrajiny utíká nejvíce lidí. Tři týdny po začátku ruského útoku se do Česka uchýlilo na 300 tisíc Ukrajinců, zejména žen s dětmi. Řada obcí nyní řeší nedostatek kapacit pro jejich ubytování, s čímž chce ministerstvo pomoci prostřednictvím dotačního programu.

Podle Bartoše by na to Česko mohlo využít zhruba desetinu částky, kterou má k dispozici ve fondu určeném k oživení ekonomik zasažených covidovou krizí. Ten unijní exekutiva spojila s plněním řady kritérií včetně klimatických či digitálních a také reformních programů, na něž jsou peníze navázány.

„Myslím, že příchod toho většího množství lidí naplňuje podstatu toho fondu,“ řekl Bartoš, který o možnosti nového využití přidělených peněz hovořil například s eurokomisařkou pro kohezní politiku Elisou Ferreiraovou. 

Ministr rovněž dodal, že žádný jasný signál v Bruselu nedostal a komisi musí plán teprve oficiálně předložit. Česko by kvůli tomu patrně muselo upravit národní plán obnovy, jehož schválením komisí je čerpání peněz z fondu podmíněno.

Nedovolíme kšeftování s lidským utrpením

Evropská komise zatím prostřednictvím nařízení CARE umožnila členským zemím pokrývat výdaje spojené s bezprecedentní uprchlickou vlnou z kohezních fondů z končícího rozpočtového období 2014 až 2020. Česko má však podle Bartoše všechny dosud nevyčerpané peníze vázány smlouvami a jejich objem by bez toho nestačil.

Ministerstvo vnitra současně v pátek uvedlo, že příspěvek na ubytování běženců dostanou jen zařízení, s nimiž má kraj smlouvu. Vystěhování kvůli získání podpory považuje za nepřípustné.

Ubytovávám Ukrajince. Jejich příběhy se hodně liší, popisuje Češka

„Vyzýváme soukromé poskytovatele ubytování, aby nabízeli jen volné ubytovací kapacity. V žádném případě ať kvůli tomu ale nikoho nevystěhovávají. Nedovolíme, aby někdo kšeftoval s lidským utrpením. Příspěvek není za účelem zisku, ale proto, abychom se dokázali postarat o ženy a děti utíkající před válkou,“ zdůraznil ministr vnitra Vít Rakušan.

Hromadné ubytování v soukromých penzionech či hotelích podle usnesení vlády poptává samotný kraj a je zcela na něm, jaké kapacity a kde si nasmlouvá či komu kompenzaci vyplatí. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video