Diskuze

Univerzita Karlova kvůli nejmenování profesorů podala dvě správní žaloby

Univerzita Karlova se brání u městské soudu v Praze proti rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat fyzika Ivana Ošťádala a historika umění Jiřího Fajta profesory. Zeman podle rektora univerzity porušil pravidla a akademické svobody. Prezident Miloš Zeman zase trvá na svém, univerzita nevedla řízení o jmenování řádně.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Prezident má nepochybně právo na svobodný názor a rozhodnutí. Jako každý občan. Nic konkrétního neporušil. Kdybych nesouhlasil, nepodepsal bych také. A pod nátlakem už vůbec ne. !!

0 0
možnosti
RV

Je sranda, že nejmenování jednoho z profesorů Zeman okecává tím, že přece nemůže profesorem jmenovat někoho, kdo spolupracovat s StB...ale hlavně že jednoho takového jmenoval premiérem.

0 0
možnosti
PU

P14e29t26r 79U62r38b64a41n

12. 2. 2019 7:13

Zeman , to už je dnes sprosté slovo!

Jak dlouho nám bude zlodědek i s tou svojí zlodějskou bandou, otravovat život.

Nejsem věřící, ale doufám, že se v pekle už dlouho těší a brzy si ho vezmou!

0 3
možnosti
AD

Zeman je zlodějem pro superzloděje! Je divné jak Čecháčci zapomínají na období 20ti let superzlodějny!!!

1 0
možnosti
ZT

Vzhledem k názorovým otočkám Zemana a souvisejícím bonmotům můžeme prakticky na jakékoliv jeho vyjádření najít jím vyřčenou urážku. Ovčáček uvedl, že Zeman nezměnil názor. No a Zeman pravil, že jenom idiot nemění názor. Takovou sebereflexi jsem nečekal.

4 2
možnosti
MZ
JD

J54a58n 70D44v80o64r85a54k

11. 2. 2019 22:00

Nepleťte si jmenování a předání. Jsou dvě naprosto jiné věci. Maturitní vysvědčení si mohu nechat poslat poštou. Jmenování musí někdo určitý podepsat.

1 0
možnosti
PN

Univerzita Karlova ztraci na kreditu. Hnizdo liberalnich silencu.Rv

4 8
možnosti
AD

Pan Zima by si měl především uvědomit že VŠ profesoři nemohou být jen specialisty ve vědě ale také především pedagogy kteří mají svým životem být vzorem mládeži. Zákonodárci na to trochu opomněli a od toho tu je prezident aby na to dohlédl! Ostatně i tvůrce titulu ve Starém Římě na to pamatoval když určil že kleštěnec nemůže být profesorem když nemůže vytvořit vzorovou rodinu!!! Vědecké radě KU by zřejmě nevadilo kdyby profesoři křepčili v průvodu homosexuálů!!!

2 6
možnosti
JK

A ten, kdo určuje, zda jsou vzorem, nebo ne, má být Zeman ? 8-o;-D;-D;-D

6 1
možnosti
PM

Pro ty, kteří zde neustále tvrdí, že jmenovat musí. Nemusí, viz rozhodnutí Nejvyššího správního soudu:

http://sbirka.nssoud.cz/cz/rizeni-pred-soudem-prezkoumatelnost-aktu-a-ukonu-prezidenta-republiky-ve-spravnim-soudnictvi.p3792.html

[74] Přímo ve vztahu k prezidentu republiky v roli správního orgánu při výkonu pravomoci jmenování soudců pak Nejvyšší správní soud v rozsudku ze dne 21. 5. 2008, čj. 4 Ans 9/2007-197, č. 1717/2008 Sb. NSS, vyjádřil následující závěry: „

Prezident republiky je orgánem moci výkonné. I na jeho počínání se tudíž beze zbytku vztahuje striktní požadavek uplatňování státní moci jen v případech stanovených zákonem a v jeho mezích (čl. 2 odst. 2 Listiny základních práv a svobod, respektive čl. 2 odst. 3 Ústavy). Prezident republiky při jmenování soudců realizuje úvahu svěřenou mu zákonem, která musí zůstat v zákonných mezích. Je vázán co do počtu a obsahu zákonných podmínek a není oprávněn stanovit podmínky vlastní, které by nebyly obsaženy v zákoně samotném. Stejně tak není oprávněn od některé ze zákonných podmínek odhlédnout a jmenovat kandidáta, který by některou z těchto podmínek nesplňoval. Pokud se prezident republiky rozhodne kandidáta navrženého vládou nejmenovat, pak je povinen jasně a srozumitelně odůvodnit, proč jeho jmenování odmítl

.“

Z toho je zcela jasně patrné, že jmenování odmítnout může. Samozřejmě za výše uvedených podmínek.

4 5
možnosti
ZC

Co je komise, co je celá univerzita proti našemu velkému bohatyrovi, jen ta Nobelovka mu chybí, tu mu lepšolidi nechtějí udělit.

5 1
možnosti
MZ

A přitom by si kariérní komunista Zima s STB příslušníkem Ošťádalem v profesorském týmu ideologicky tak dobře rozuměli. Zeman tomu brání a místní antikomunističtí bijci typu pana Peřiny nevědí kam dříve skočit ;-).

2 5
možnosti
MK

A jak by si parádně rozuměli s Babišem:-)

1 0
možnosti