Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

O řemeslo není zájem. Zedníků nebo pokrývačů na učilištích rychle ubývá

Sehnat dobrého zedníka, klempíře nebo pokrývače? Možná za pár týdnů nebo měsíců, když budete mít trochu štěstí. A bude hůř, hlásí většina učilišť a odborných středních škol, které se zaměřují na stavebnictví. Učně jim přetahují hlavně strojní a elektrotechnické obory.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Představa zákazníka je, že práce se provede za polovinu reálně potřebné doby a navíc s poloviční hodinovou sazbou. A ještě se to udělá bez papíru a se slevou. Takže ano, najdou se firmy a řemeslníci, kteří to tak udělají. Pak ale nemůže zákazník čekat, že podlaha bude vodorovná, dlaždičky budou mít pravidelné rozestupy, spárovačka bude bez prasklin atd. atd. Nebo se může rozhodnout pro kvalitu za odpovídající cenu a čas. Ale to bychom nebyli v ČR...

2 0
možnosti

Základní chybou je představa, že všichni musí mít maturitu a nejlépe i VŠ. Začali to již komuninisti naprostou degradací maturity, kdy jí zavedli na každý druhý účňák a absolventi neuměli pořádně ani řemeslo a neměli ani středoškolské vzdělání. A dorazily to porevoluční soukromé školy a vůbec boj o dotaci na hlavu. Školství chrlí každý rok lidi zcela nepotřebné na trhu práce a naopak řemeslníci chybí. V mém okolí se dva gymnazsisté po maturitě vyučili řemeslu a jsou tak za vodou, jak by jsouc zbytečným úředníkem, nikdy nebyli.

1 0
možnosti

Njn, když s řemeslem sotva uživíte rodinu, tak se není co divit, že chce každý být raděj prolhaný politik, nebo nezaměstnaný cigán...;-D;-D;-D

3 0
možnosti

A co treba zacit ucit remesla na vysokych skolach s maturitou? Ono preci jen dnesni stav, kdy zednik s maturitou studuje 3 + 2 roky moc lidi k tomu nenadchne.

2 0
možnosti

Mám dvě VŠ a na prahu čtyřicítky se mi mé kancelářské povolání zajídá. Tak jsem si projela, která učiliště nabízejí vyučení tzv, zkrácenou formou, tedy pouze výuku odborných předmětů a realizaci odborného výcviku. A nic moc tedy https://www.stredniskoly.cz/obory/?typ_studia[]=sv&dochazka[]=2 V některých krajích jen po jedné škole a to jsem ještě nehledala recenze na kvalitu výuky. Ono totiž některé odborné školy jsou na tom s praxí na štíru. Můj automechanik mi například vyprávěl, že mu chodí absolventi, kteří za celou dobu učení viděli auto vyrobené max. do roku 1995.

1 0
možnosti

....jó, bohužel je to tak - každý rodič chce mít "študovanýho potomka" - alespoň bakakářem, když ne rovnou Dr, resp. PhD ? ...a navíc se tomu zřejmě přizpůsobují i vyšší stupně škol snižováním níroků na studenty - to není ta "správná cesta" !!

1 0
možnosti

J56o91s57e84f 53L56a80n27z

25. 9. 2017 10:09

Říkávalo se , že řemeslo má zlaý dno a po.... víko. Nu což - na druhou stranu je tu reálný předpoklad , že všichni ti levorucí "vzdělanci" co v hrůze ,že by nedejbože pracovali rukama vyseděli své diplomy ,budou koukat až si instalatér řekne o víc než JůDr kterej má ucpaný WC!

3 0
možnosti

P65e74t11r 38S81t35a74n95i97k

25. 9. 2017 10:28

Třeba chirgové a mnoho jiných vzdělanců pracuje také rukama ... zas to tak nerozdělujme tu společnost na ty správně a špatně vystudované ... já myslím, že tohle zrovna by trh mohl vyřešit a tudíž by si řemeslníci měli při nedostatku času stíhat zakázky začít říkat o lepší peníze a v důsledku tak nalákat mladé lidi k tomuto typu práce ...

1 0
možnosti

J17a76n 64K44i19s28z89a

25. 9. 2017 9:48

Těm dětem se to blbě vybírá v patnácti letech, když je nikdo k ničemu nevede. Jsou stále šikovní učni, kteří dělají taková mistrovská díla, že člověk čumí. Ale ti vesměs pracují v rodinné firmě a nebo jdou do zahraničí, kde jsou vycepování a zpět se vracejí a klientelu si vybírají.

U řemesla ale vždy platí, že k tomu musí mít člověk vztah. Jinak ať to raději nedělá!

Co se týče Ukrajinců, tak pro ně to není almužna ale slušný plat, který by u sebe doma nedostali. Tak jako od nás jdou makat za hranice na západ, kde to pro západní je almužna a říkají že východní přivandrovalci jim berou práci a jiné.

To jak postavit zpět řemeslo na úroveň kde bylo za první republiky, je povznést morální hodnoty a stavět na první místo rodinu. Každá rovnice zdravého státu vychází ze zdravé rodiny. Kde otec ukazuje synům práci a matka ukazuje ženské práce svým dcerám.

Jsem moc zvědavý, jak daleko to zajde. Brzy totiž vymře poslední generace prvorepubliková a posléze následující a když památkář řekne, že má být něco opraveno v daném stylu, tak si všichni poklepou na čelo. Protože, tohle se už dávno padesát let neučí. Tak jako tomu bylo při pokládce střechy na jedné věži staré rozhledny, kde si památkáři podmínili, že prostě ta střecha bude udělána v určitém stylu. A poté následovalo hledání člověka, který toto řemeslo ještě uměl. Nakonec našli osmdesátiletého staříka, který jezdil přes čtyřicet kilometrů daleko aby chlapům radil, co a jak mají dělat.

Problém je v tom, že na stavbách vidíte lidi co jsou učeni stylem: "takhle se to dělá, zkus si to" a zítra jde na stavbu už sám.

Bude to chtít hodně úsilí aby se řemeslo opět vrátilo zpět ale bude to trvat. Nebude to zítra ale tak za dvacet let.

A druhá smutná věc, na vysoké jsem často slyšel, jak je možné, že kde jaký učeň dělá vysokou... přitom u řemesla musíte ovládat základy matematiky, fyziky, geometrie což u některých středoškoláku je jaksi problém a ne zřídka ten učeň překoná ve vědomostech toho středoškoláka.

3 0
možnosti

"....musíte ovládat základy matematiky, fyziky, geometrie..." 8-o - jistě jsou taková fajnová řemesla,....ale to určitě nepotřebuje stavební dělník, který pracuje s prefabrikáty, resp. pracovník na pásu v automobilce, který 8 hodin nasazuje na hřídel volanty....!?

1 0
možnosti

Nejsou stavební řemeslníci? Ale vždyť my co děláme řemeslo, jsme podle naší současné vlády všichni zloději. Platíme málo soc. a zdrav. a prý krademe a žijeme na úkor zaměstnanců v průmyslu. Kdo by chtěl být třídním nepřítelem? Mnoho zedníků malířů a tesařů bude končit a půjde se zaměstnat do fabrik i já o tom uvažuji. Nechceme skončit s důchodem ze kterého se nedá žít. (Na to abychom mohli platit vysoké částky za pojištění, jak nás dopisem vyzývala pí.. Marksová většina z nás nemá. Je to tak na režie a mzdu. Nebo bychom museli cca o 50% zvednout ceny)

8 5
možnosti

iDnes by mela zmenit podpis misto jmena pridat profesi cim se pisatel zivi aby bylo videt jak tu vsichni radi a sami si nejsou ani schopni vymenit zarovku :D

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:02

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...