Klausovo hnutí Trikolóra má ustavující sněm. Předcházel mu průvod mažoretek

  • 814
Na den, kdy slaví svátek, si Václav Klaus mladší naplánoval ustavující sněm svého nového hnutí Trikolóra, které zakládá poté, co byl vyloučen z ODS. Sněm se koná v brněnském hotelu Cosmopolitan Bobycentrum a předcházela mu ranní „Václavská procházka“ centrem Brna i s mažoretkami, která začala na Zelném trhu.

A proč byl pochod s mažoretkami centrem Brna? Klaus to vysvětlil tím, že poté, co byl vyloučen z ODS, na otázku novinářů, zda založí novou stranu, odpověděl: „Až to budu oznamovat, tak tam budou mažoretky, bude tam hezká znělka.

Průvodu se zúčastnilo několik stovek lidí. Byl mezi nimi i bývalý poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka, který nesl vlajku s moravskou orlicí, či Jan Kopal, kterého v roce 2017 vyloučilo hnutí SPD a v minulosti byl členem několika extrémistických stran.

„Díváme se na svět českýma očima. O naší zemi si musíme rozhodovat sami, protože nikdy jiný to lépe neudělá,“ řekl Klaus mladší v projevu před volbou předsedy Trikolóry, ve které neměl soupeře.

Prioritou hnutí je snižování daní. „Chceme podpořit třetí dítě do rodiny. Motivovat rodiny, aby měly více dětí,“ řekl Klaus mladší při představování programu.

Jednomu z rodičů při péči o dítě do deseti let a v případě péče o tři a více dětí, slibuje Trikolóra úhradu zdravotního a sociálního pojištění, když bude druhý rodič výdělečně činný.

Trikolóra také například chce, aby si Česká republika vyjednala s Evropskou unií trvalou výjimku z eura a zachovala si českou korunu. Mezi programové priority Trikolóry patří i například zrušení minimální mzdy, zvýšení maximální povolené rychlosti na dálnicích a vybraných silnicích, zrušení povinné předškolní docházky, nebo snížení počtu evropských dotací.

„Trikolóra není žádný trucpodnik vůči ODS, ale politický subjekt, který hájí hodnoty, jež tady podle našeho názoru nikdo jiný nehájí. Chceme zrušit plošnou inkluzi ve školách, snižovat daně, prosadit, že manželství je svazkem jednoho muže a jedné ženy. Prosadit, aby stát neotravoval občany na každém kroku, neotravoval řidiče, aby o kůrovci nerozhodovali nějací aktivisti, ale lesníci,“ řekl v rozhovoru pro MF DNES Klaus mladší.

Zahraniční směřování hnutí na ustavujícím sněmu představí otec zakladatele nového hnutí, bývalý prezident Václav Klaus, na téma justice a spravedlnost vystoupí Zdeněk Koudelka a o ekonomických plánech Trikolóry má mluvit bývalý europoslanec a dřívější předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

Podle srpnového průzkumu společnosti Kantar CZ, který zveřejnila Česká televize, by hnutí získalo 3,5 procenta hlasů, což by na vstup do Sněmovny nestačilo.

Hnutí Trikolóra představilo svůj program (4. 9. 2019):


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video