Ilustrační snímek | foto: František Vlček, MAFRA

Třicítky vydrží i příští týden, na konci srpna už bude chladněji

  • 65
Kromě toho, že neděle bude zřejmě nejteplejším dnem roku, čekají meteorologové poměrně vysoké teploty i v dalších dnech. Podle měsíčního výhledu bude nejtropičtější příští týden a nejchladnějších naopak sedm dní od 19. srpna. Celkově pršet moc nebude, i když nás v úterý zchladí bouřky.

"Jako celek očekáváme období od 29. července do 25. srpna teplotně nadprůměrné. Právě první týden této dekády bude výrazně nadprůměrný s pravděpodobností až 100 %," uvedl na svém webu Český hydrometeorologický ústav. 

S příchodem studené fronty spadnou v úterý nejvyšší teploty na 26 až 28 stupňů, což bude proti neděli i pondělí velký rozdíl. V neděli totiž může teplota dokonce vystoupat až ke 40 stupňům Celsia a bude zatím nejteplejším dnem roku. Nejvyšší teplota naměřená v Česku je 40,4 stupně, rekord padl loni 20. srpna v Dobřichovicích. 

V týdnu od 5. do 11. srpna se budou nejvyšší denní teploty pohybovat kolem 25 stupňů, noční pak kolem 13. Následující týden od 12. do 18. srpna pak teploty ve dne i v noci klesnou o jeden stupeň.Poslední týden dekády od 19. do 25. pak asi opět opět jeden stupeň. Těchto sedm dní tak bude z období nejchladnějších.

Srážkově budou příští čtyři týdny průměrné až podprůměrné. "I když na začátku příštího týdne se na studené frontě v bouřkách vyskytnou i významnější srážky, týden jako celek zůstane podprůměrný až průměrný," uvedli meteorologové.

Období od 5. srpna do 18. srpna tak bude srážkově většinou průměrné s týdenním úhrnem kolem 11 mm v rámci ČR. Poslední týden v období by měl být srážkově průměrný až nadprůměrný. Dlouhodobý srážkový průměr činí pro dané období 69 milimetrů.

S nebývale vysokými teplotami zápasí lidé po celém světě:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video