Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Třetí dávka znásobí protilátky, mluvit o čtvrté je brzy, shodují se experti

  19:02
Vláda v pondělí schválila, že po osmi měsících od ukončeného očkování dojde od 20. září na přeočkování třetí dávkou. Ta je zatím určena všem lidem nad 60 let, zároveň však ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zdůraznil, že očkování je dobrovolné. Redakce iDNES.cz přináší odpovědi odborníků, proč klesá účinnost vakcíny po dokončeném očkování či zda bude nutná čtvrtá dávka.

ilustrační snímek | foto: koláž iDNES.cz

Redakce iDNES.cz oslovila v souvislosti s třetí dávkou předsedu České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka, imunologa Václava Hořejšího a epidemiologa Romana Prymulu. Ti se shodují, že po třetí dávce se lidem několikanásobně zvýší v těle protilátky. „Třetí dávka se dává pro jistotu, aby se zabránilo tomu, kdyby se situace opravdu zhoršovala,“ řekl pro iDNES.cz imunolog Hořejší.

Současně podle zahraničních studií může být plně očkovaný po několika měsících pozitivně testován, přičemž příčinou může být mutace, po čase určité klesání účinnosti vakcíny či to, že každý člověk reaguje na vakcínu jinak. Redakce iDNES.cz přináší přehled známých informací o třetí dávce.

1. Proč účinnost vakcín po určité době klesá?

Epidemiolog Roman Prymula zdůraznil, že u respiračních onemocnění očkování nenavozuje nikdy dlouhodobou imunitu. „Vidíme to třeba u chřipky, kdy každý rok v podstatě dochází k přeočkování a tady je to něco podobného,“ podotkl Prymula. Ten zároveň poukázal na studie, ve kterých se zjistilo, že pokles účinnosti nastává po osmém měsíci. V té době také podle něj dochází k průlomovým infekcím, které jsou častější, pokud od očkování uplynul delší čas. 

„Proto se rozhodlo, že v pásmu osm až dvanáct měsíců, zejména u těch, kteří mají nějaké defekty imunity, jsou ve vyšším věku nebo v jiných rizikových kategoriích, je potřebné přeočkovat,“ dodal Prymula.

Jde o paměťové buňky, nikoliv o protilátky

Že protilátky po čase mizí, potvrzuje i Roman Chlíbek. „Tady nejde o to, jak rychle mizí protilátky. Tady jsou důležité paměťové buňky, které tam zůstávají. Ale to, co jakoby kleslo, je účinnost. Ony nějaké protilátky po očkování tam pořád jsou, ale klesla účinnost právě ve vazbě na delta mutaci,“ zmínil Chlíbek s tím, že se v Česku objevil trochu jiný zmutovaný vir, než na který byla původně vakcína nastavena. 

V Brně zavírá centrum, které rozjelo očkování. Podali tu 400 tisíc dávek

„Funguje díky podobnosti i na delta mutaci, ale účinkuje na ní méně než na ty předchozí - třeba na britskou mutaci. Tím pádem, že účinnost je o něco nižší, tak když se posílí protilátky a paměťové buňky, tak i ta teď klesající účinnost na delta mutaci by se tím měla zvednout, čímž by se mělo do jisté míry překlenout třeba období, než se delta mutace změní třeba natolik, že se bude muset změnit i vakcína,“ podotkl předseda České vakcinologické společnosti. 

Podobně mluví i imunolog Václav Hořejší. „Že protilátky proti čemukoliv, co nějak povzbudí imunitní systém nebo na co reagujej, klesají, je úplně běžné. Nejdříve vyletí nahoru, a když to, co vyvolalo jejich tvorbu, pomine, postupně klesají,“ potvrdil Hořejší. 

2. Jak třetí dávka navýší protilátky?

Podle imunologa Václava Hořejšího se množství protiáltek v těle potřetí očkovaných zvýší o hodně. S ním souhlasí i šéf vakcinologické společnosti Chlíbek. „Zvýší se několikanásobně. Pět- až jedenáctkrát vyšší hladiny protilátek funkčních, neutralizačních protilátek než po druhé dávce. Zrovna tak se zmnoží počty paměťových buněk,“ poznamenal Chlíbek.

U třetí dávky jsou protilátky do dvou dnů

Podle epidemiologa Prymuly jsou lidé primárně imunizováni. „To znamená, že to není stav jako po první dávce, kdy to trvá poměrně dlouho, než protilátky narostou, kdy je to otázka dvou až tří týdnů.  U třetí dávky je to otázka jednoho, dvou dnů, kdy dochází k velikému zvýšení protilátek. To je důvod, proč se to dělá,“ řekl Prymula. 

Jak dlouhá účinnost posilující dávky bude, si však podle svých slov netroufá říci: „S tím zatím zkušenosti nejsou.“

3. Jak dlouho třetí dávka vydrží, bude nutné přeočkování čtvrtou dávkou?

Prymula má za to, že pravděpodobnost čtvrté dávky je poměrně vysoká. „Pokud podobný mechanismus funguje na rozmezí druhé a třetí dávky, tak je odůvodněné předpokládat, že něco podobného se bude opakovat i později,“ řekl s tím, že zatím to není potvrzeno a nikdo neví, s jakým odstupem to bude. 

Babiš řekl, koho se bude týkat třetí očkování proti covidu. Začne 20. září

„Může se stát, že to bude prakticky identické. Může to být těch osm až dvanáct měsíců, ale také se může stát, že opakovaná imunizace pak nevede k takovému efektu. Může se stát, že frekvence bude menší nebo se opakovaně očkovat nebude. To se teprve ukáže,“ doplnil.

Chlíbek však upozornil, že debata o čtvrté dávce je předčasná. „To je podobné, jako když jsme začínali s očkováním. Také nikdo nebyl schopen říct, jak to bude vypadat za tři čtvrtě roku. Domnívám se, že třetí dávka významně zvedne hladiny protilátek, takže ten efekt bude dostatečně dlouho fungovat. Pokud se dramaticky nezmění mutace koronaviru, tak je tady reálný předpoklad, aby to rok fungovalo,“ uvedl Chlíbek.

Třetí dávka je jistota

Podle Hořejšího lze považovat třetí dávku za jakousi jistotu, aby se zabránilo tomu, kdyby se situace opravdu zhoršovala. „Pokud by docházelo po třetí dávce, třeba za rok, že zase taková situace nastává, tedy že lidé byli chráněni málo a případů by přibývalo, tak by se asi začala dávat čtvrtá dávka. Ale já to nepředpokládám, člověk nikdy neví. Je to úplně nová věc,“ řekl Hořejší.

4. Bude přeočkování čekat i mladší ročníky?

Odborníci se však shodují, že třetí dávka očkování bude dostupná i pro mladší. „Čeká je to, ale zatím to není nic striktního. To znamená, že tu bude dána možnost a podle toho, jak se bude vyvíjet poznání,“ uvedl Prymula.

5. Je moudré souběžně očkovat na chřipku a covid?

Podle Chlíbka je kombinace očkování dobrý nápad. „Zvedne to i jakoby přijatelnost vakcíny či souznění přijít na očkování, protože nikomu se nechce chodit na několik návštěv k lékaři kvůli jedné a pak druhé vakcíně,“ zhodnotil Chlíbek.

Prymula má však za to, že to prakticky téměř nebude možné. „Chřipku očkujeme v podstatě ve dvouměsíčním okně, zato třetí dávku proti covidu budeme aplikovat jako dávky před tím, což znamená, že to nemůžeme stihnout v těch dvou měsících,“ dodal epidemiolog.

Postoj ECDC a EMA k posilovacím a dalším dávkám

Evropské centrum pro kontrolu nemocí (ECDC) a Evropská léková agentura (EMA) ve stanovisku zdůrazňují, že je důležité rozlišovat mezi posilovací dávkou pro pacienty s normálním imunitním systémem a dalšími dávkami pro lidi s oslabenou imunitou. 

„Některé studie uvádějí, že dodatečná dávka vakcíny může zlepšit imunitní odpověď u lidí s oslabenou imunitou, jako jsou pacienti po transplantaci orgánů, jejichž odpověď na očkování může být snížena. V takových případech by již nyní měla být zvážena možnost podání další dávky. Rovněž je možné zvážit podání dodatečné dávky jako preventivní opatření seniorům, zejména těm, kteří pobývají v zařízeních dlouhodobé péče,“ stojí na stránkách Státního zdravotního ústavu (SÚKL). 

EMA nyní také posuzuje údaje o dalších dávkách a zváží, zda je v tomto ohledu vhodné rozšířit rozhodnutí o registraci a aktualizaci souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace. EMA bude rovněž posuzovat údaje o posilovací dávkách. „Během posuzování příslušných údajů Evropskou agenturou pro léčivé přípravky mohou členské státy zvážit přípravné plány pro podávání posilovacích a dalších dávek,“ uvádí dále SÚKL.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  17:29

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Výnosy z ruských aktiv půjdou na zbraně pro Ukrajinu, shodli se zástupci EU

8. května 2024  16:12,  aktualizováno  16:33

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu v Bruselu v zásadě shodli, že výnosy z ruských...

LoopX s pohádkovými zisky. Podvodníci vylhali kryptoměnu, zadržený je i Čech

8. května 2024  16:09

Rakouská policie ve spolupráci s úřady v dalších zemích zadržela šest lidí podezřelých z rozsáhlého...

Hrozba bombových útoků na Slovensku se nepotvrdila. Školy ve čtvrtek otevřou

8. května 2024  16:03

Úterní hrozba pumovými útoky na více než 1 500 škol na Slovensku se nepotvrdila, vyučování bude ve...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...