Třebovická kampelička je v konkurzu

Ostrava - Třebovická kampelička v Ostravě se po roce nucené správy ocitla v konkurzu. Více než pěti stovkám klientů zůstává na účtech zmrazeno na 60 milionů korun. Záložna peníze převáděla na dceřinou firmu Třebovická finanční, která je měla vhodnými investicemi rozmnožovat. Ve skutečnosti je prohospodařila. Kampelička doplatila na operace, související s krachem frýdecko-místecké Moravia banky.
Přes Třebovickou finanční poskytovala úvěry firmám, napojeným na nejvlivnějšího vlastníka Moravia banky Jiřího Barona. Ten je už déle než rok ve vazbě. "Když v Moravia bance pochyběly peníze, začali si lidé z Baronova okruhu půjčovat jinde - jedním ze zdrojů byla i Třebovická kampelička," říká zdroj, důkladně obeznámený s finančními operacemi kolem Moravia banky.

Záložna poskytovala úvěry Baronovu obchodnímu partnerovi, šéfovi Ingstavu Opava Romanu Podgrabinskému. Záruky za úvěry byly pochybné - tvořily je pouze Podgrabinského směnky.  "Peníze se z Třebovic odvážely rovnou do Prahy, do firem, napojených na Barona," tvrdí zdroj. Tímto způsobem mělo ze záložny nenávratně zmizet kolem 40 milionů korun.

Sám Roman Podgrabinský je trestně stíhán kvůli úvěrovým podvodům v Moravia bance. Podnik Ingstav, který vedl, před časem rovněž zkrachoval.
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video