Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Toxoplazmózu může mít podle odhadu až čtvrtina Čechů, nejhorší je pro těhotné

  11:09aktualizováno  12:22
V Česku je odhadem 15 až 25 procent populace latentně nakaženo toxoplazmózou. Minulý rok byla klinická forma nakažení nahlášena u celkem 71 lidí, do letošního září šlo o dalších 53 případů. Vyplývá to z dat, která v pondělí zveřejnil Státní zdravotní ústav (SZÚ). Největší riziko představuje toxoplazmóza například pro těhotné ženy.

Dělící se toxoplazmy | foto: Ken Hu, John Murray

U lidí se zdravou imunitou probíhá infekce často bez příznaků. Zhruba u pěti procent nakažených se objeví příznaky podobné chřipce, například zvýšená teplota, malátnost, bolest hlavy či svalů. Objevit se mohou také nebolestivé otoky uzlin.

Po akutní fázi přechází toxoplazmóza do klidové fáze, člověk pak vůči ní získá doživotní imunitu. U lidí se sníženou imunitou ale může zanechat závažné následky, jako je zánět srdečního svalu či poškození nervového systému.

Parazit, který mění tvar vašeho obličeje. Má ho třetina Čechů

Definitivním hostitelem toxoplazmózy je kočka domácí a další kočkovité šelmy. Mezihostitelem jsou například ptáci či savci. „Jako slepá větev se do toho může připlést i člověk, který se nakazí omylem,“ uvedl vedoucí Národní referenční laboratoře pro toxoplazmózu SZÚ Petr Kodym.

Lidé se mohou nakazit z prostředí kontaminovaného infekčními stadii parazita, které se vylučují s kočičím trusem, popsal Kodym. Často se podle něj jedná o hlínu, písek z pískovišť či neomytou zeleninu. „Vyzdvihl bych písek z dětských pískovišť, který často kočky trusem zcela nekontrolovatelně znečišťují. Na nich si pak děti za asistence svých rodičů hrají, a tím se vystavují vysokému riziku infekce,“ vysvětlil Kodym.

Nečekaný vedlejší efekt: muži nakažení parazitem raději drsnější sex

Smrtelná může být toxoplazmóza podle Ladislava Machaly z Kliniky infekčních nemocí 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Bulovka pro pacienty po transplantacích nebo s AIDS. „U všech těchto pacientů je nutné na možnost reaktivace latentní toxoplazmózy myslet,“ řekl.

Nemoc se může projevit i na očích. „Léze na sítnici mohou způsobit poruchy zraku, méně často oslepnutí,“ řekl přednosta Oční kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Pavel Studený. V oku se po dříve prodělané infekci mohou znovu aktivovat cysty a sítnice se může poškodit.

Na začátku 90. let byla nahlášena nákaza více než 2000 lidí, od té doby počty klesají. V posledních letech se pohybují kolem stovky. Podle Kodyma se nejčastěji vyskytuje na severu Moravy a v jižních a severovýchodních Čechách. Naopak nejméně případů hlásí severní a střední Čechy.

Symptomy má jen čtvrtina nakažených

Jednou z nejohroženějších skupin pro nakažení toxoplazmózou jsou těhotné ženy. Podle Markéty Geleneky z Kliniky infekčních nemocí 3. lékařské fakulty UK a FN Bulovka se příznaky projevují pouze u čtvrtiny nakažených pacientek.

„Velmi záleží na tom, ve kterém období se žena nakazila. Pokud se nakazila v prvním trimestru, může dojít k potratu či k vrozeným vývojovým vadám. To neumíme žádnou léčbou ovlivnit,“ uvedla Geleneky. Pokud je nákaza zjištěna včas, lze podle Geleneky nasazenou léčbou riziko přenosu na plod snížit či úplně potlačit některé symptomy.

Pro diagnostiku podle Geleneky stačí odběr krve či plodové vody. K rychlému odhalení infekce pomáhá také prenatální screening. Ten ale není povinný. „Čím dříve problém zjistíme, tím lepší je prognóza onemocnění,“ uvedla Geleneky. Screening patří mezi doporučená vyšetření, u gynekologa je hrazeno pojišťovnou.

Konec kočičích jatek. V USA přestanou zabíjet mláďata pro vědecké účely

Pokud gynekolog vyšetření provede, je hrazeno pojišťovnou. Ženy se mohou vyšetření uhradit i samy, v komerčních laboratoří stojí podle Geleneky kolem tisíce korun.

Klinka infekčních nemocí FN Bulovka proto v lednu 2020 založila Centrum pro vrozené nákazy a infekce v těhotenství. Ta pacientkám a jejich dětem poskytuje komplexní péči. „Léčba má smysl. Umíme léčit, máme zbraně a umíme je použít,“ doplnila Geleneky.

Centrum za tři roky fungování ošetřilo 80 těhotných žen s akutní toxoplazmózou a 18 novorozenců. Při záchytu infekce v prvním trimestru se podle Geleneky narodilo jen jedno dítě s vrozenou toxoplazmózou, v současné době je stále bezpříznakové. Všechny případy těžkého postižení byly diagnostikovýny až kolem porodu či po narození.

Nemoc poprvé popsal český lékař

Jako první popsal toxoplazmózu český lékař Josef Janků v roce 1913. „Článek uveřejněný v českém jazyce v Časopise lékařů českých obsahoval detailní popis očního nálezu u chlapečka s enormním hydrocefalem, který v 11 měsících zemřel na dosud neznámou parazitární infekci, pravděpodobně přenesenou ještě před narozením od matky,“ uvedl Kodym.

Syrové maso nebo sex? Jak se vdané ženy nakazí nebezpečným parazitem

„Po smrti dítěte se profesor Janků zúčastnil pitvy a získal oba bulby, z nichž zhotovil sérii histologických řezů. Při mikroskopickém vyšetření nalezl několik typických pseudocyst s parazitárními útvary. Janků pak případ popsal a jako příčinu určil parazita na sítnici, což byl ve své době jeden z nejvýznamnějších lékařských objevů,“ popsal Studený.

Josef Janků byl v roce 1957 vyznamenán Medailí Jana Evangelisty Purkyně za celoživotní dílo a za svou světově významnou prioritní práci.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Na Majálesu zasahovali těžkooděnci. Lidé se bouřili

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...