Dům, kde bydlí Mirek Topolánek

Dům, kde bydlí Mirek Topolánek - Dům na Praze 6, v němž bydlí předseda ODS Mirek Topolánek. | foto: Václav Pancer, MF DNES

Topolánek si vzal pětimilionovou hypotéku

  • 113
Šéf ODS Mirek Topolánek zveřejnil, jakým způsobem bude financovat koupi bytu na prestižní adrese v Praze 6. Příštích patnáct let bude každý měsíc splácet zhruba 35 tisíc korun. Teprve ve svých 64 letech definitivně splatí hypotéku 5,25 milionu korun, kterou si vzal v bance.

Krátce po bytovém skandálu Stanislava Grosse, který ho stál křeslo předsedy vlády, se opoziční lídr rozhodl raději předem vysvětlit podrobnosti okolo financování svého bytu.

"Říkám tím: co jsem udělal, proč jsme to udělal, kolik to stálo a kde jsem na to vzal. Připadá mi to vyčerpávající," prohlásil Topolánek.

Třípokojový byt o rozloze 120 metrů čtverečních ho přišel na 8,461 milionu korun. Jeho hodnotu zvedá hlavně dobrá adresa: byt se nachází ve třetím patře domu na Hradčanech v Praze 6.

To, co nezaplatí z hypotéky, doplatí Topolánek z vlastních úspor a prodeje akcií. Úspory mu loni rozšířilo odstupné 441 500 korun, které inkasoval, když po osmi letech odcházel ze Senátu.

Na prodeji akcií vydělal "řádově miliony", když letos prodal svůj čtvrtinový podíl v ostravské firmě VAE. Do základního jmění této společnosti nabízející komplexní služby v energetice investoval v letech 1991 až 1996 ve třech krocích 744 tisíc korun.

Topolánek se tak ve svých 49 letech poprvé stěhuje do vlastního. Doposud bydlel v nájemních bytech v Praze a Ostravě. Do bytu se stěhuje pětičlenná rodina, na splácení však zatím bude sám.

Nyní jako předseda ODS vydělává 91 tisíc korun hrubého. Pokud jako lídr dovede svou stranu příští rok v červnových volbách k vítězství a stane se premiérem, bude mít plat 146 tisíc.

Jeho manželka Pavla se nyní věnuje hlavně charitě. Jejím jediným příjmem je patnáct tisíc korun hrubého v agentuře New Deal, jejímž předsedou představenstva je Topolánkův tajemník Marek Dalík.

Pokud se její manžel opravdu stane předsedou vlády, je připravena opustit i tuto práci. Topolánkovi se tak zařadili mezi 160 tisíc českých rodin, které financují své bydlení z hypotéky. Rozdíl je ve výši půjčky – průměrná hypotéka je 1,16 milionu.

Blair splatí byt svými vzpomínkami
Banky půjčují vrcholným politikům rády. Britský premiér Tony Blair loni koupil dům v centru Londýna v přepočtu za 147 milionů korun. Banka mu na to podle listu The Daily Telegraph poskytla hypotéku, jejíž splátky převyšují jeho roční plat zhruba 150 tisíc liber.

Blairova manželka Cherie jako úspěšná advokátka vydělává víc. Kromě toho banka počítá s tím, že Blair po odchodu z funkce bude schopen půjčku lehce splatit ze zisku ze svých očekávaných pamětí a následného přednáškového turné.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video