Mirek Topolánek v ČT

Mirek Topolánek v ČT - Mirek Topolánek v Otázkách Václava Moravce. | foto: ČTK

Topolánek odmítl slibovat, dokdy vyřeší Čunka

  • 1179
Řešení vládních problémů s Jiřím Čunkem stále nemá jasný termín. Premiér Mirek Topolánek odmítl v České televizi říci, dokdy spory kolem vicepremiéra za KDU-ČSL rozlouskne. "Neudělám žádný krok, který by zbořil koalici," zdůraznil. K odchodu vicepremiéra chce dospět dohodou.

Kauza Jiří Čunek

Topolánek v Otázkách Václava Moravce tvrdil, že se nebojí udělat rozhodný krok a Čunka odvolat. Nemá prý ani obavy, že by pak lidovci odešli z vlády.

"Ale je potřeba dohodnout čestný odchod, případně čestný návrat," připomněl premiér, že z trestního hlediska platí pro ministra obviněného z korupce presumpce neviny.

"Žádný termín dávat nebudu, k jednání dochází permanentně a uvidíme, co přinesou následující dny," odolával šéf kabinetu otázkám moderátora na konkrétní lhůtu pro vyřešení debat o Čunkovi.

Premiér jede příští týden do Švédska, ale co nejdříve se prý chce se šéfem KDU-ČSL sejít a možnost jeho odchodu projednat.

Čunek dostane šanci se vrátit
"Není možné, aby byl nařčen a po očištění se nemohl vrátit," zdůraznil Topolánek.

Čunek odmítl říci, zda výzvy k odchodu z vlády vyslyší. Počká prý na diskusi s Topolánkem a vicepremiérem Martinem Bursíkem ze Strany zelených. "Určitě nechám své stanovisko až na ten kobereček," řekl v televizi Prima.

Předsedu vlády tlačí k akci koaliční Strana zelených. Její republiková rada v sobotu přijala usnesení, v němž žádá "schůzku koalice a dohodu o odstoupení, resp. odvolání Jiřího Čunka." - více zde

Podle zelených by měl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj odejít sám, nebo pod tlakem lidovců či premiéra. Když se tak nestane, měla by ho z kabinetu dostat dohoda koalice.

Topolánek konstatoval, že ho usnesení zelených nepřekvapilo, čekal prý, že nejmenší koaliční strana přitvrdí. "Jiří Čunek se dostal do situace, kdy by měl odstoupit," řekl Topolánek.

Lidi už to nemůže bavit
Debata začala úvahou o zájmech veřejnosti. Premiér Václavu Moravcovi tvrdil, že diskutovat o kauze Čunek není nutné, protože to veřejnost nemůže bavit.

"Kauza je koloritem politických jednání, není to důležité," soudí Topolánek. Lidi podle něj zajímají jen konkrétní výsledky práce vlády, které se jich přímo dotýkají.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video